Мекејн би да протера турског амбасадора из Вашингтона

Амерички сенатор Џон Мекејн, за којег "Ројтерс" наводи да је један од водећих гласова у Конгресу САД када је у питању спољна политика, данас је затражио протеривање амбасадора Турске у Вашингтону након насиља које је избило између демонстраната и турских безбедњака током недавне посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

"Требало би да протерамо њиховог амбасадора из САД...Таква ствар не може да остане без дипломатског одговора", рекао је председавајући сенатског Комитета за оружане снаге у интервјуу за МСНБЦ.

Мекејн је додао да би САД у овом случају могле да предузму и правне мере.

Званичници САД оштро су критиковали турску владу након што се појавио снимак на ком се припадници обезбеђења турског председника Реџепа Тајипа Ердогана гурају поред полиције и насилно прекидају протест који се догађа испред амбасаде Турске у Вашингтону.

На снимку се виде мушкарци у тамним оделима како песницама и ногама нападају малу групу демонстраната и како узастопно шутирају женску особу која лежи склупчана на земљи, преноси АП.

Други хвата жену за врат и баца је на земљу, а човек који је носио ручни мегафон неколико пута је ударен у главу.

Укупно је, како се наводи, повређено девет особа.

Сукоб се догодио у резиденцији турског амбасадора у уторак, када је Ердоган стигао после састанка са председником САД Доналдом Трампом у Белој кући.

Видео приказује људе који се гурају поред полиције како би се сукобили са малом групом демонстраната.

Званична новинска агенција Турске Анадолија у среду је означила курдске демонстранте као "присталице терора".

Како је агенција навела, они су узвикивали слогане против Ердогана, а Ердоганов тим је реаговао како би их растерао зато што "полиција није одговорила на захтев турске да интервенише".

Турска амбасада у саопштењу је осудила насилно понашање демонстраната, наводећи да су они "агресивно провоцирали турско-америчке грађане који су се у миру окупили да поздраве председника".

Американци турког порекла одговорили су у самоодбрани, а један од њих је тешко повређен.

У видео-снимку који је објавио Глас Америке, виде се припадници полицијских снага који се боре да заштите демонстранте и траже од мушкараца у оделима да одступе.

Међутим, неколико мушкараца успело је да заобиђе полицајце и отрчало је у парк да настави са нападом.

"Насиље никад није прикладан одговор на слободу изражавања и ми подржавамо људско право на слободу изражавања и мирне протесте било где", наводи се у саопштењу портпаролке америчког Стејт департмента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво