Вашингтон пост: Трамп открио Лаврову поверљиву информацију

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп открио је веома поверљиву информацију руском министру спољних послова Сергеју Лаврову током њиховог сусрета прошле недеље о Исламској држави и потенцијално угрозио обавештајни извор, пише "Вашингтон пост", позивајући се на америчке званичнике.

Дневник наводи да је информација коју је Трамп открио Лаврову и руском амбасадору у САД Сергеју Кисљаку, обезбедио партнер САД преко веома осетљивог обавештајног партнерског споразума.

Партнер у споразуму није дао дозволу САД да подели информацију са Русијом, а званичници су изјавили да Трампова одлука да то ипак учини представља ризик за будућу сарадњу са савезником, који има приступ унутрашњим круговима Исламске државе, пише Вашингтон пост.

Након сусрета Трампа са Лавровом, један од високорангираних званичника из Беле куће предузео је кораке како би смањио штету и позвао ЦИА и Националну безбедносну агенцију.

Током њиховог сусрета у Овалном кабинету, Трамп је открио Лаврову и Кисљаку детаље о претњи Исламске државе која је повезана са употребом лаптопа у ваздухоплову, рекао је неименовани амерички званичник Вашингтон посту.

Док је откривање поверљивих информација преступ за велики број људи, председник у САД има широка овлашћења да открива државне тајне, пише лист и додаје да тиме што је урадио, Трамп није прекршио закон.

Трампов саветник за националну безбедност Х. Р. Макмастер, који је присуствовао сусрету, изјавио је да Трамп није открио нити извор нити методе, које већ нису познате у јавности, навео је лист.

Како пише Вашингтон пост, из ЦИА су одбили да дају коментар, док у Агенцији за националну безбедност нису желели да одговоре на захтев да дају коментар.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво