Нови председник Јужне Кореје Мун Џае Ин

Либерал Мун Џае Ин прогласио је победу на ванредним председничким изборима у Јужној Кореји, након што су његова два највећа ривала признала пораз.

Мун, кандидат Демократске партије левог центра и велики фаворит према испитивањима јавног мњења, освојио је 41,4 одсто гласова према излазним анкетама које су спровеле три телевизијске куће.

Конзервативац Хонг Џун Пјо је далеко иза, са 23,3 одсто гласова а следи кандидат центра Ан Чеол Су са 21,8 одсто гласова. Ови кандидати су раније, након објављених резултата излазних анкета, признали пораз.

Победом Мун Џае Ина окончава се деценија владавине конзервативаца, а предвиђа се да ће између осталог бити промењена и политика према Северној Кореји.

Либерал Мун је бивши адвокат специјализован за одбрану људских права, а представља се као човек који може да помери земљу ван скандала из ере бивше председнице Парк Геун Хје.

Превремени председнички избори сазвани су после корупционашког скандала који је довео до опозива председнице Парк која је оптужена да је дозволила блиској пријатељици да изнуђује новац од компанија, што је она негирала.

број коментара 0 пошаљи коментар