Парада поводом Дана победе у Москви

На Црвеном тргу у Москви одржана је војна парада поводом Дана победе. На паради је учествовало око 10.000 војника и више од 114 комада војне технике. Због лошег времена, отказан приказ авиона и хеликоптера.

10.00 – Због лоших временских услова, приказ авиона и хеликоптера је отказан, саопштено је из Министарства одбране. Парада је завршена.

09.55 – Први пут нa паради приказани су и ракетни системи за дејство у поларним условима "Тор-М2ДТ" и "панцир СА".

09.43 – Приказ наоружања и технике почео чувеним тенком Т-34, којим се Црвена армија у Другом светском рату пробила до Берлина. Убрзо пред московском публиком нашао се и најсавременији тенк "Т-14 армата".

09.29 – Први пут на паради Омладинска војска, коју чине 90.000 младића и девојака из целе земље.

09.14 – Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио смотру јединица. Председник Русије Владимир Путин обраћа се окупљенима на Црвеном тргу.

09.00 – Откуцајем часовника на Кули спаса у Кремљу, означен почетак војне параде поводом Дана победе.

После смотре нa Црвеном тргу у Москви коју је извршио руски министар одбране Сергеј Шојгу, окупљенима се обратио председник Владимир Путин.

"Нема, нити ће бити силе која може да пороби руски народ", поручио је Путин.

"Лекције прошлости нас позивају да будемо опрезни", поручио је Путин, рекавши да руске оружане снаге могу да одбију било који напад и реагују на било коју претњу.

Како је рекао, Русија је отворена за сарадњу и увек је на страни сила мира.

Догађаји из прошлости намећу нам велику одговорност пред будућим поколењима, да им пренесемо дух велике победе и осигурамо мир и стабилност, додао је руски председник.

Путин је Русима честитао Дан победе, а након тога је уз плотуне интонирана химна Руске Федерације.

На паради је учествовало око 10.000 војника и више од 114 комада војне технике, а због лошег времена, отказан je приказ авиона и хеликоптера.

Део параде посвећен механизацији отворио је легандарни тенк Т-34, којим се Црвена армија у Другом светском рату пробила до Берлина.

Такође су приказана оклопна вишенаменска возила "тигар", универзалне оклопне машине "тајфун К" и "тајфун У", пешадијска борбена возила базирана на борбеној платформи "курганец 25" и основна пешадијска борбена возила БМП-3, наводи руска агенција.

Затим је московска публика имала прилику да види колону савремене руске оклопне технике - тенкове "армата" и главне борбене тенкове Т-72Б3.

Руску артиљерију су ове године представљале пушке "коалиција СВ" и хаубице на сопствени погон "мста С".

Батаљон руских тактичких балистичких ракетних система, ракетни комплекси земља–ваздух "Бук-М2" и "Тор-М2У" демонстрирали су моћ руских оружаних снага.

Први пут су на паради приказани и ракетни системи за дејство у поларним условима – системи ваздушне одбране "Тор-М2ДТ" и ракетни компкеси земља–вазух "панцир СА", базирани на возилима за све терене.

Црвени тргом продефиловали су и оклопни вишенаменски транспортери за људство "ракушка" руских ваздухопловних снага и возила за противваздухопловну борбу БМД-4М, а потом и системи ракетне ваздушне одбране дугог домента С-400 и интерконтиненталне балистичке ракете "јарс" и "топољ М".

На данашњој паради је први пут учествовала и Омладинска војска, коју чини 90.000 младића и девојака из целе земље.

Руско Министарство одбране саопштило је да руски борбени авиони и хеликоптери неће учествовати у паради због неповољних метеоролошких услова у московској области, па су летелице враћене на своје аеродроме, преноси Тас

На обезбеђењу московске параде радило је више од 378.000 запослених из више владиних агенција и служби, саопштили су раније руски званичници.

На 72. годишњицу капитулације нацистичке Немачке у Другом светском рату, у више од 50 градова Руске Федерације одржавају се параде за Дан победе. Параде су приређене и у Севастопољу на Криму, као и Молдавији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво