Меркелова и Путин: Односи све бољи, санкције остају

Односи са Русијом су све бољи, али је потребно урадити више пре него што се укину санкције према Москви, до чега може доћи тек потпуном применом мировног споразума из Минска, рекла је у Сочију немачка канцеларка Ангела Меркел после разговора са руским председником Владимиром Путином. Када је реч о конфликту у Сирији, Путин каже да су се сагласили да је "потребан много активнији преговарачки процес". Указао је на добру економску сарадњу Русије и Немачке.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин су након састанка одржали конференцију за новинаре, на којој је Путин поручио да је немогуће постићи решење за украјински сукоб без директног дијалога између завађених страна.

Изразио је уверење да је примена споразума из Минска од суштинског значаја за реализацију директног дијалога између Кијева и Донбаса, преноси Тас.

"Власти из Кијева и представници самопроглашених република Луганск и Доњецк морају се напокон довести за преговарачки сто", рекао је Путин.

Указао је да није могуће постићи решење за украјински сукоб без директног дијалога између завађених страна, као ни игде другде у свету, изразивши наду да ће тај дијалог бити успостављен пре или касније.

"Дубоко сам уверен да су власти у Кијеву пропустиле шансу да примене споразум из Минска чак и када су имале унутрашње политичке прилике за то. Зато су те прилике данас мање и ограниченије", истакао је Путин.

Путин је навео и да се ситуација у Донбасу погоршава, јер Кијев намеће блокаде том региону.

Када је реч о Сирији, Путин је нагласио да Русија осуђује употребу хемијског оружја и тражи пуну и непристрасну истрагу о прошломесечном нападу отровним гасом на сиријски град Хан Шејхун.

"Кривци морају бити нађени и кажњени. Али то се може учинити тек после непристрасне истраге", истакао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре у Сочију, на обали Црног мора, преноси Ројтерс.

Указао је и да се решење за сиријску кризу може наћи само мирним путем и под окриљем УН.

Путин је рекао да је са канцеларком Меркел разговарао о ситуацији у Сирији и да су се сагласили да је неопходно обновити преговарачке процесе у Астани и Женеви, наводи Тас.

Кад је реч о решавању сиријске кризе, руски председник је рекао да је, и да ће бити, у контакту са САД, додаје руска агенција.

Путин је рекао да је са Меркеловом разговарао и о недавним протестима против Кремља у Русији и нагласио да је руска полиција поступила у складу са законом када је прекинула та окупљања.

"Руске службе за спровођење закона су се понашале много уздржаније него њихове колеге у другим европским земаљама", рекао је Путин, преноси Ројтерс.

Осврнувши се на билатералну сарадњу, Путин је истакао да сарадња Русије и Немачке значајно доприноси стабилности глобалне економије и да ће се о преосталим проблемима разговарати у оквиру Г-20 и изван тог формата.

"На Г-20 ће се сигурно разговарати о томе шта се може и шта би требало урадити како би се уклонила ограничења за развој светске економије", рекао је руски председник.

Указао је да је Немачка лидер у улагањима у руску економију и да је билатерална трговинска размена у порасту, поручивши да Русија настоји да ојача сарадњу с Немачком на принципима међусобне користи, поштовања и једнакости, као и узајамних интереса.

Путин је оценио и да Немачка и Русија могу да одрже блиску сарадњу у погледу борбе против међународног тероризма.

"Сарадња Москве и Берлина је важна за обезбеђивање мира и стабилности у Европи", закључио је Путин, додајући да су разговори са немачком канцеларком протекли у отвореној атмосфери.

Меркел: Санкције Русији остају док не примени Мински споразум

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да се нада да ће санкције Русији бити укинуте, али је нагласила да ће се то догодити тек након што се у потпуности примени мировни споразум из Минска, јављају агенције.

Меркелова је на конференцији за новинаре рекла да није задовољна радом "Нормандијског формата" – Немачке, Русије, Украјине и Француске, али да је то и даље најбољи форум за преговоре о ситуацији на истоку Украјине, преноси АП.

Сматра да и даље постоје суштинске разлике у ставовима о узроку сукоба у Украјини, истичући да Немачка верује у демократски легитимитет украјинске владе.

Канцеларка је, на питање да ли сматра да постоји претња од руског мешања у немачку изборну кампању, рекла да "није плашљива особа" и да се непоузданим информацијама треба успротивити чињеницама, наводи Ројтерс.

"Знамо да је сајбер криминал међународна претња, али очекујемо да немачки избори прођу без проблема у том смислу", рекла је Меркелова.

Навела је да је са Путином у његовој резиденцији на обали Црног мора имала конструктивне разговоре, о широком низу тема укључујући Сирију, Украјину и људска права, истакавши да је Русија конструктиван партнер у органзовању самита Г-20, који ће бити одржан у Хамбургу у јулу.

"Затражила сам од председника Путина да искористи свој утицај и заштити мањинска права, укључујући права хомосексуалаца у Чеченији после навода да су они тамо прогоњени", истакла је немачка канцеларка.

Меркелова је указала на повољан развој економских односа између Русије и Немачка, закључивши да Русија има важну улогу у решавању глобалних проблема. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара