Генерал Вајдлинг на данашњи дан предао Берлин Совјетима

Пре тачно 72 године совјетска Црвена армија је заузела Берлин, чиме је практично окончан најкрвавији сукоб у историји света, а Други светски рат је потом и формално окончан седам дана касније, када је Немачка потписала капитулацију.

Легендарни совјетски генерал Георгиј Жуков кренуо је на Берлин са 200 дивизија, а у тешким борбама са јединицама које су браниле град погинуло је 135.000 црвеноармејаца, од чега 50.000 у самом граду.

Немачки губици су били 125.000 војника и око 95.000 цивила, који су углавном погинули у припреми напада, када је совјетска артиљерија 12 дана засипала Берлин гранатама.

Након што су пробиле и последњу линију одбране, јединице Црвене армије ушле су у центар Берлина 30. априла, када је на згради Рајхстага истакнута совјетска застава.

Фотографија црвеноармејца који поставља заставу веома брзо је обишла читав свет.

Истог дана нацистички вођа Адолф Хитлер је извршио самоубиство у свом бункеру, а 2. маја командант одбране Берлина, генерал Хелмут Вајдлинг, предао је град Црвеној армији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво