Ренци поново лидер Демократске партије

Пре пребројавања свих гласова, бивши италијански премијер Матео Ренци и његова два противкандидата Андреа Орланд и Микеле Емилијан објавили су да је Ренци поново изабран за лидера владајуће Демократске партије, преноси АФП.

На изборима за новог лидера Демократске странке гласало је око два милиона људи.

Агенција Ројтерс је јавила да је пребројано нешто више од 10 одсто гласова, и да је Ренци добио око 75 одсто. То је више у односу на Орланда, који је добио 20 одсто, и Емилијана, који је добио око пет одсто.

"Ово је огромна одговорност. Искрено се захваљујем женама и мушкарцима који верују у Италију. Заједно напред", написао је Ренци на Инстаграму.

Ренци се надметао са два кандидата који нагињу више улево – министром правде Андреом Орландом и Микелеом Емилијаном који управља јужним регионом Пуља.

Гласачки штандови, већином на улицама, отворени су у осам сати, а затворени су у 20 часова.

Могли су да гласају сви Италијани старији од 16 година, држављани ЕУ који живе у Италији и странци из земаља које нису чланице ЕУ, а који имају важеће боравишне дозволе – под условом да плате донацију од најмање два евра.

Резултат интерног гласања које је та странка одржала раније овог месеца наговестили су јасну Ренцијеву победу након што је он тада освојио 66,7 одсто гласова, док је Орланду припало 25,3 одсто, а Емилијану осам одсто гласова.

Када је први пут дошао на чело странке, децембра 2013, Ренци је добио подршку од скоро 68 одсто од укупно 2,8 милиона гласача.

Ренци (42) је поднео оставку на место премијера у децембру, након што су Италијани великом већином рекли "не" на референдуму о изменама устава, а самим тим и суштини његове политичке платофрме - реформи која је имала за циљ поједностављење италијанског парламентарног система.

После пораза на референдуму одржаном у децембру, суочен са побуном левог крила своје партије левог центра, Ренци је у фебруару поднео оставку и на место лидера странке, с циљем да поврати легитимитет на наредним изборима.

У јединој телевизијској дебати између Ренција и његових ривала, бивши премијер је поручио да ће "учинити све да поврати енергију, замајац и снагу земље" и супротстави се "стагнацији која, изгледа, блокира политички и институционални живот" после референдума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво