Сто дана Трампа – извршна наређења, напади и голф

Председник САД Доналд Трамп за првих 100 дана председништва потписао је 30 извршних наређења, 20 указа, 28 председничких меморандума и 28 закона.

Како наводи Си-Ен-Ен, Трамп је многа извршна наређења и законе потписао како би поништио регулацију администрације бившег председника САД Барака Обаме.

Правосуђе је осујетило његова два покушаја да уведе забрану уласка грађанима земаља са муслиманском већином.

У својих првих 100 дана, Трамп се ослањао на извршна наређења како би накупио "председничке победе", али као кандидат током кампање, критиковао је Обамино коришћење извршних наређења, наводи Си-Ен-Ен.

Трамп се састајао лицем у лице са битним савезницима САД као што су лидери Јапана и Немачке, као и са кинеским председником Си Ђипингом, лидером нације коју је читаву кампању критиковао, пише Си-Ен-Ен.

Он је телефоном разговарао са више најутицајнијих светских лидера међу којима су председник Руске Федерације Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел, премијер Јапана Шинзо Абе и други.

Трамп је, међутим и 14 викенда провео у свом голф клубу у Мар а Лагу на Флориди, који је назван "јужна Бела кућа". Ишао је да игра голф 19 пута, упркос томе што је критиковао Обаму да престаје са радом како би играо голф. За сада није имао званичне посете ван САД, наводи Си-Ен-Ен.

Што се тиче разноврсности кабинета, како пише Си-Ен-Ен, углавном се састоји од белаца и мушкараца, од којих су многи бивши генерали.

Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли, администраторка за мала пословања Линда Мекмејхон, секретарка за транспорт Елејн Чао, секретар за стамбену изградњу и урбани развој Бен Карсон, секретар за рад Алекс Акоста и секретарка за образовање Бетси Девос одступају од уобичајених избора Доналда Трампа.

Незапосленост наставља да се смањује под Трамповом администрацијом, иако је Бела кућа узела кредите како би отворила нова радна места, наводи Би-Би-Си.

Берза је достигла највиши ниво након победе Трампа на председничким изборима 2016. године и наставила је тренд раста од тада, постигавши рекорд.

Једна од главних тема Трампове кампање била је илегална имиграција, а подаци показују да су хапшења на границама порасла у првим недељама Трамповог председништва. Подаци које је објавио Си-Ен-Ен показују да је у периоду од фебруара до марта 2016. године, преко 80.000 миграната ухапшено или враћено за југоисточне границе САД, док исти период 2017. године показује преко 50 одсто мање таквих случајева, којих је тада забележено око 40.000.

Експерти објашњавају ту појаву Трамповог агресивном имиграционом политиком.

Трамп је попунио слободно место у Врховном суду, које је настало након смрти судије Антонина Скалије, а за ту позицију номиновао је Нила Горсуча, којег је Сенат и потврдио. Обама је желео да ту позицију додели судији Мерику Гарланду, међутим, републикански сенатори рекли су да неће прихватати номинације док се не заврше председнички избори 2016. године.

Трамп је изнео план о реорганизацији федералне владе. Стога је 23. јануара наредио прекид федералног запослењу, и позвао на смањење величине владе.

Он је изнео предлог о великом смањењу трошкова у невојним и неимиграционим безбедносним службама 16. матра 2017. године.

Након тога, 12. априла, укинут је прекид о запошљавању у федералној влади, а на почетку 2018. године очекује се план о реформи читаве владе.

Трамп је одобрио два веома контроверзна пројекта о цевоводима, Кистон икс-ел и Дакота аксес, што је Обама читав свој мандат успоравао, наводи Си-Ен-Ен.

Повукао се из Транспацифичког партнерства (ТПП), рекавши да је штетна по економију САД, док се Обама јако залагао за ту иницијативу. Бруто домаћи производи (БДП) окупљених земаља у ТПП-у збирно износе 27.887 хиљада милијарди долара, међу којима је највећи БДП САД са 18.036 хиљада милијарди долара, према подацима ЧН-а и Светске банке.

Током првих 100 дана Трамповог председништва, повећао се број удара у Јемену. У јануару, Трамп је одобрио рацију у Јемену, приликом које је погинуо припадник Морнаричких фока (УС Навy СЕАЛ) и три лидера Ал Каиде.

Од краја фебруара, САД су интензивирале ваздушне ударе на Ал Каиду у Јемену.

Централна команда САД саопштила је 24. априла да су снаге САД спровеле "више од 80 прецизних удара" против Ал-Каиде од 28. фебруара.

Трамп је такође одобрио лансирање 59 крстарећих ракета на ваздухопловну базу Шајрат у Сирији, након сумњи да је председник те земље Башар Ал-Асад користио хемијско оружје у нападу на град Идлиб на северу Сирије, приликом којег је погинуло много цивила, међу којима и бебе, наводи Си-Ен-Ен.

САД су у априлу први пут у борби искористиле бомбу развијену 2003. године, ГБУ-43, познату као "мајка свих бомби", приликом напада на пећине на истоку Авганистана, које користе припадници Исламске државе.

У међувремену, операција "Непоколебива решеност", тј. коалиција предвођена САД у циљу пораза Исламске државе у Сирији и Ираку наставила је своје нападе на обе наведене земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи