Пјонгјанг: САД потпуно изложене нашим превентивним ударима

Државни медији Северне Кореје поново су објавили циљ те земље да изгради нуклеарно оружје које је способно да стигне до обала САД, на дан када су САД и Јужна Кореја открили неуспело ракетно тестирање у близини Пјонгјанга.

Новине Родонг синмун саопштиле су у суботу да је Северна Кореја приказала две нове интерконтиненталне балистичке ракете на војној паради одржаној у част оснивача нације Ким ил Сунга 15. априла.

У новинама се наводи да је велика територија "позната као САД у потпуности изложена нашим превентивним ударима".

Аналитичари кажу да постојеће интерконтиненталне балистичке ракете у Северној Кореји потенцијално могу да стигну до копна САД иако их Север никада није тестирао.

У међувремену, ракетне пробе осудили су и страни званичници

Норвешки министар спољних послова Борге Бренде објавио је у суботу на Твитеру да "новеракетне пробе крше резолуције Савета безбедност. Хитна потреба за заједничком акцијом да се смање тензије", преноси Ројтерс.

Амбасадор Француске при Уједињеним нацијама рекао је да је Савет безбендности УН "мобилисан" и једногласан у одлуци да се денуклеарзује Северна Кореја

Метро у Токију је био угашен десет минута, након објаве да је Северна Кореја извршила још једно тестирање ракете, што је погодило неких 13.000 путника, саопштио је званичник метроа Хироши Такизава.

Он је навео да је то први пут да је метро блокиран због лансирања ракете.

Министар спољних послова Јужне Кореје рекао је да уколико међународна заједница не одговори на провокације Северне Кореје, доћи само до "повећања апетита Пјонгјанга".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво