"Ноћни вукови" могу да прођу кроз Пољску током вожње Путевима победе

Пољска ове године неће као претходне забранити "Ноћним вуковима" да у вожњи Путевима победе од Москве до Берлина прођу и преко пољске територије и одају пошту палим војницима Црвене армије. Услов је да манифестацију не злоупотребе за антипољску агитацију, ширење мржње међу народима и прекрајање историје.

Пољско Министарство спољних послова саопштило је да формално неће ни забрањивати ни одобравати комеморативну вожњу руских мотоциклиста јер то пољске власти ни не могу, зато што руска амбасада у Варшави ове године није затражила да Пољска омогући "Вуковима" несметан пролаз и одавање поште црвеноармејцима палим за ослобођење Пољске од нациста на крају Другог светског рата.

Министарство је подсетило да о уласку конкретних особа у Пољску одлучује Гранична стража, узимајући у обзир и критеријум безбедности и то да ли испуњавају све формалности.

"Наглашавамо да ранијих година нисмо блокирали ни на који начин улазак у Пољску оних мотоциклиста који су желели да одају пошту жртвама на гробљима на терену наше земље, под условом да су испунили све формалне услове. У пољској традицији, историјској је поштовање за све жртве и пале а такође и њихова гробља", саопштило је пољско министарство.

Пољска је упозорила "Ноћне вукове", међутим, да ће доследно и одлучно спречавати све активности када се сличне годишњице и манифестације злоупотребљавају за антипољску агитацију уз прекрајање историјске истине и ширење мржње међу народима.

Прошле године пољске власти пролазак "Ноћних вукова" су забраниле, али су пуштале и руске "Ноћне вукове" и оне из европских подружница све док на границу није стигао главнина конвоја а тада су на граничном прелазу Тереспол-Брест са Белорусијом забранили да у Пољску уђе и шест "Ноћних вукова" са пасошима земаља Европске уније и Рускиња са шенгенском визом, што је као нелегално зачудило и самог шефа пољске дипломатије Витолда Вашчиковског.

Главнина конвоја на челу са вођом "Ноћних вукова" Александром Залдастановом вратила се тада са границе, неки су се пребацили авионом на следеће етапе Путева победе у Чешку и Словачку а "Вукови" који су успели да уђу у Пољску формирали су конвој заједно са пољским мотоциклистима из патриотске Катинске вожње и према плану су обишли и гробља у Варшави и Вроцлаву и положили венце у концентрационом логору Аушвиц који су Хитлерови нацисти подигли на југу окупиране Пољске.

У Чешкој и Словачкој где мање него у Пољској, али ипак и власти и добар део јавности гледају на њих као на милитантне националисте који пропагирају нову агресивну носталгично совјетску политику Кремља према суседима "Ноћни вукови" на путевима победе нису наишли ни на какве проблеме.

"Ноћни вукови" сваке године крајем априла до 9. маја крећу у патриотску вожњу Путевима победе дугу 6.000 километара од Москве до Берлина преко територија земаља које је Црвена армија ослобађала, а завршавају је тријумфалном вожњом по Берлину.

У путевима победе учествују обично и "Ноћни вукови" из подружница у Србији и са Западног Балкана а у земљама преко којих пролазе придружују им се и сличне организације локалних мотоциклиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара