НСА обуставила надзор дигиталне комуникације без налога

Америчка Државна безбедносна агенција (НСА) је саопштила да је обуставила специфичну врсту надзора, који јој је омогућавао да без налога прикупља дигиталну комуникацију Американца, уколико су они поменули неку страну обавештајну мету у својим порукама.

Ројтерс оцењује да је то неочекивана победа за заговорнике приватности, који већ дуго критикују ту праксу.

"Америчка Државна безбедносна агенција (НСА) неће више сакупљати интернет комуникацију у којој се помиње неку страну обавештајну мету", наводи се у саопштењу и додаје да ће НСА избрисати велику већину интернет података прикупљених у оквиру тог програма, како би се заштитила приватност личне комуникације грађана САД.

Америчка агенција ће уместо тога ограничити прикупљање података на интернет комуникацију која иде директно ка или од стране мете.

Одлука да се прекине ова некада тајна активност, која укључује поруке послате или примљене од људи за које се верује да живе у иностранству, наступила је упркос инсистирању америчких званичника претходних година да је та пракса законита и од виталног значаја за националну безбедност.

Прекид те праксе је међу најзначајнијим променама америчке политике надзора претходних година и долази у време када је питање дигиталне приватности и даље спорно широм света, након што је бивши радник НСА Едвард Сноуден објавио 2013. године документа о шпијунској активности НСА.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи