Ванг о Северној Кореји: Употреба силе само води већим катастрофама

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је у Савету безбедности УН позвао Северну Кореју да прекине своје нуклеарне и ракетне активности и упозорио све стране да "употреба силе не решава разлике и да ће само водити ка већим катастрофама".

Ванг је, такође, позвао САД и Јужну Кореју да се уздрже од војних вежби, преноси АФП.

Иако Вашингтон инсистира на неопходности Кине да појача притисак на Северну Кореју, шеф кинеске дипломатије сматра да кључ за решење нуклеарног проблема на Корејском полуострву није у рукама Кине, наводи Ројтерс.

Указао је на неопходност дијалога и компромиса на обе стране.

Ванг је оценио да распоређивање антиракетног система САД у Јужној Кореји "озбиљно подрива" кинеску стратешку безбедност и угрожава поверење међу странама по питању Северне Кореје.

Ванг је поновио кинески предлог Пјонгјангу да обустави своје нуклеарне и ракетне програме у замену за прекид војних вежи САД и Јужне Кореје, који су савезници раније одбацили.

Заменик руског министра спољних послова Генадиј Гатилов упозорио је у Савету безбедности УН да би повишена реторика и "несмотрено показивање мишића" по питању Северне Кореје могли да доведу до погрешних корака који би имали "застрашујуће последице".

АФП наводи да су његови коментари очигледно упућени САД и Пјонгјангу.

"Реторика у пару са несмотреним показивањем мишића довела је до ситуације где се цео свет озбиљно пита да ли ће бити рата или не", рекао је Гатилов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво