Ердоган поручује Бриселу: Врата Анкаре су отворена

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је Европску унију да побољша односе са Турском и поручио да су joj "врата Анкаре отворена". Навео је и да жели да са америчким председником Доналдом Трампом напише "нову страницу" односа Турске и Сједињених Америчких Држава.

Односи Анкаре и Брисела затегнути су после кампање и референдума у Турској о јачању председничких овлашћења.

"Водили сте кампању против референдума и изгубили сте. Сада треба да окренете нови лист и настојите да развијете односе са Турском", рекао је Ердоган на састанку организацији невладине организације Атлантски савет у Истанбулу.

Поручио је ЕУ да су јој упркос кампањи коју је водила, "врата Турске отворена".

Oдноси Турске и САД, обе чланица НАТО-а, последњих месеци су пољуљани због неслагања у вези са Сиријом, посебно због подршке Вашингтона курдској милицији која се бори против џихадиста, а коју Анкара сматра терористичком организацијом.

"Уверен сам да ћемо заједно са господином Доналдом Трампом написати нову страницу турско-америчких односа", рекао је турски председник.

Ердоган, који би у у САД требало да отпутује у мају, оценио је да подршка и конкретна помоћ коју САД пружају курдској милицији наноси штету "духу савезништва".

Турски председник је поновио да очекује да САД испоруче Турској проповедника Фетулаха Гулена. Анкара оптужује Гулена да је организовао војни удар у јулу прошле године и тражи од САД да га изруче, док Гулен негира умешаност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво