Американци прете, Јапанци страхују

Због продубљивања војнополитичких тензија на Корејском полуострву, у Јапану су ових дана почеле досад незабележене цивилне вежбе за одбрану од ракетног напада.

Последњих дана у Јапану се изводе вежбе цивилне заштите за случај напада балистичким пројектилима из Северне Кореје, а становништво све више тражи предмете попут гас-маски и пречишћивача ваздуха који уклањају радиоактивне честице, пишу јапански медији, наводећи притом да су то прве такве вежбе од Другог светског рата.

Јапанска држава, медији и становништво све више су забринути због пооштравања реторике на релацији између Вашингтона и Пјонгјанга и могућности да њихова земља буде нападнута ракетним наоружањем из Северне Кореје, јер на својој територији има око 50.000 америчких војника.

Локалне власти издале су упозорења и упутства становништву како да реагује у случају напада балистичким пројектилима, а поједине школе, болнице и домови за старе особе започели су вежбе за ублажавање људске и материјалне штете. 

У медије су процурили и извештаји о плановима јапанске владе за евакуацију око 60.000 јапанских грађана који живе у Јужној Кореји.

Јапанска армија се већ дуже време, а нарочито протеклих десетак година, материјално и кадровски, и у сарадњи са америчком војском, припрема за евентуални безбедносни изазов који би могао да дође из Северне Кореје у форми ракетног удара.

Јапанске снаге опремљене су антиракетним системима америчке производње који могу бити испаљивани са земље или са војних бродова у Јапанском мору. Протеклих година, када би сателитски снимци и други методи извиђања указали на могућност лансирања балистичких ракета или нуклеарне пробе у Северној Кореји, јапанска армија би своје системе за пресретање пројектила износила из касарни и постављала широм земље, чак и на травњацима усред насеља.

Међутим, мада су предузимане војне припреме, Јапан све до сада, чини се, није пуно улагао у заштиту од претње из Северне Кореје када је у питању цивилни елемент одбране, што нарочито важи за мере заштите од нуклеарног удара. Према подацима јапанске Асоцијације за атомска склоништа, покривеност домаће популације капацитетима таквих склоништа износи само 0,02 одсто, док је у Швајцарској и Израелу она чак 100 одсто.

Јапанске стамбене зграде ни приватне куће традиционално не садрже подруме, тако да се од становништва углавном очекује да релативну сигурност потражи у станицама подземне железнице, као и у подземним гаражама, пролазима и трговинским центрима.

Јапанска војска је већ деценијама потпуно професионална, што значи да нема обавезног служења војног рока, а досада није било ни цивилних вежби заштите од нуклеарног или конвенционалног балистичког наоружања јер је држава у периоду након Другог светског рата у потпуности била посвећена развоју економије и политици мира, па су јапанским грађанима све до данас вежбе мотивисане потребом да се одговори на војну претњу биле потпуно стране.

Међутим, заоштравање реторике и претње из Вашингтона на рачун владе у Пјонгјангу овог месеца су у Јапану изазивале забринутост и страх да би неискуство нове америчке администрације у међународним односима и дипломатији, као и амбициозност владе у Пјонгјангу у вези развоја нуклеарног наоружања и пројектила дугог домета, могли да изазову конфликт на Корејском полуострву у који би Јапан био увучен.

Наиме, раније овог месеца администрација председника Доналда Трампа запретила је Северној Кореји да би могла да спроведе превентивни војни удар у случају да војнополитички врх у Пјонгјангу одобри нову нуклеарну пробу или тест у сврху усавршавања интерконтиненталног балистичког пројектила. Вашингтон је и упутио нове поморске војне ефективе у регион Источне Азије, како би ту претњу подржао конкретним делом.

Тако се сада први пут откад Северна Кореја врши нуклеарне пробе и тестове ракета већег домета у Јапану шири истинска забринутост у вези могућности регионалног ратног сукоба и јапански грађани се укључују у вежбе цивилне заштите, при чему се озбиљно размишља и о досада запостављеној изградњи атомских склоништа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи