Шеф пољске дипломатије: Путин вуче Пољску за нос, али ни он није вечан

Витолд Вашчиковски, шеф пољске дипломатије, изјавио је да су Пољској нужно потребни остаци авиона њеног покојног председника Леха Качињског да би истрага доказала да је тај авион оборен 2010. године у Русији, али да председник Русије у вези са тим "вуче Пољаке за нос" и додао "да ни Путин није вечан".

Витолд Вашчиковски је навео да Чешка тражи олупину и црну кутију авиона у коме је страдао пољски председник Лех Качињски.

"Морамо да узмемо у обзир хипотезу термобаричне бомбе и атентата на Леха Качињског. Да бисмо то потврдили може нам бити неопходна олупина авиона и црне кутије. Желимо да нам их врате, али Путин нас вуче за нос. Међутим, ни он није вечан", рекао је Вашчиковски за Жечпосполиту.

Званична руска и пољска истрага закључиле су да је за погибију 96 путника и чланова посаде председничког "тупољева" 10. априла 2010. године крив пилот, због покушаја да слети на слабо опремљен војни аеродром у Смоленску, по немогућим условима и густој магли.

Њиме су председник Качињски и висока државна делегација и команда пољске армије путовали на важну комеморацију хиљадама пољских војних заробљеника стрељаним у Катинској шуми у пролеће 1940. године по наређењу вође СССР-а Јосифа Висарионовича Џугашвилија Стаљина.

Брат близанац покојног пољског председника, лидер владајуће странке Право и правда Јарослав Качињски по доласку те странке на власт 2015. године, наредио је министру одбране Антонију Маћеревичу да обнови истрагу јер верује да његов брат није погинуо у несрећи већ да је Русија, по наређењу Путина, извршила атентат на Леха Качињског.

Пољско тужилаштво води истрагу и саслушало је и тадашњег пољског премијера, сада председника Европског савета Доналд Туска, засада као сведока. Тужилаштво настоји да нађе доказе о нелегалној сарадњи пољских и руских обавештајних служби које су заједно по тези Качињског могле да лажирају истрагу и сакрију доказе, те да све на први поглед изгледа као авионска несрећа, а не атентат који су претходне истраге искључиле.

Русија не намерава да врати олупину Пољској све док у Пољској траје обновљена истрага, зато што ни руско тужилаштво не може да заврши своју истрагу докле год постоји претња да евентуално неко од држављана Русије буде оптужен, а олупина је доказ.

"Тражио сам од НАТО-а да помогне да нам се врате олупина и црне кутије, али после седам година сви у Алијанси немоћно шире руке", рекао је Вашчиковски.

Шеф пољске дипломатије затражио је и од САД притисак на Русију да врати олупину и црне кутије, и да преда све информације које службе САД имају о тој несрећи. Међутим, амбасадор САД у Варшави Пол Џонс изјавио је да је Пољска од САД добила већ оно мало информација које су америчке службе имале и да неће врштити притисак на Москву.

"Не видимо ништа више што бисмо могли да учинимо", рекао је прошле седмице пољској агенцији ПАП амбасадор Џонс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи