Турска бесна на Земана због резолуције о геноциду над Јерменима

Турско министарство спољних послова предало је чешком амбасадору у Анкари ноту у којој осуђује Посланички дом чешког парламента због недавне резолуције у којој су први пут чешки посланици масакр Јермена у Османском царству током Првог светског рата назвали геноцидом.

Турска дипломатија је критиковала и председника Чешке Милоша Земана због тога што је на 102. годишњицу тог масакра у писму једном од јерменских великодостојника у Чешкој подсетио да је то био геноцид и да спада у најгора зверства савремене историје.

"Историју не би требало да интерпретирају политичари зато што у њиховим рукама она постаје често пуко оруђе које служи њиховим интересима. Сазнањима и тумачењем би требало пре свега да се баве историчари. Истовремено сматрам да није могуће не подсећати на догађаје који су коштали живота 1,5 милион невиних људи а представљају трагично поглавље историје не само јерменског народа већ и целог цивилизованог света", написао је између осталог председник Земан на годишњицу злочина представницима јерменске заједнице у Чешкој.

Турска одбија да зверства током депортација Јермена од 1915. године означи за геноцид већ о њима говори као о ратним изгредима са мртвима на обе стране.

"Чешки председник сам себе оспорава када тврди да би историјом требало да се баве историчари а не политичари. Земан сам износи политичку оцену", саопштило је турско министарство, јављају чешки медији.

Председник Чешке Милош Земан од избијања избегличке кризе често критикује Турску и упозорава да Европска унија не би требало да попушта уценама Анкаре и претањама да ће пустити у Европу око три милиона избеглица из Сирије и Азије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се