Адмирал САД: Систем ТХААД у Јужној Кореји ускоро оперативан

Врховни командат САД у азијско-пацифичком региону, адмирал Хари Харис, најавио је да би амерички систем ракетне одбране ТХААД, који се поставља у Јужној Кореји као одговор на евентуални напад Северне Кореје, требало да буде оперативан у наредним данима.

Харис је у Конгресу поручио да би САД требало да размисле о постављању додатних капацитета ракетне одбране на Хавајима.

Харис је упозорио да ће промена у деловању САД уследити када севернокорејски лидер Ким Џонг Ун буде имао војне капацитете да испуни своје претње према САД.

Према речима америчког адмирала, САД желе да уразуме севернокорејског лидера, а не да га "баце на колена".

Харис је рекао да је уверен да би САД могле да победе у евентуалном ракетном нападу Северне Кореје на групу америчких носача авиона, преноси Ројтерс.

Адмирал је, ипак, поручио једном когресмену да не дели његово уверење да Северна Кореја неће покушати да нападне САД, када за то буде способна.

Кина је раније данас саопштила да је Вашингтону и Сеулу пренела озбиљну забринутост након што је војска САД почела да пребацује делове система антиракетне одбране ТХААД ради распоређивања у Јужној Кореји, затраживши његово повлачење.

Сеул и Вашингтон тврде да је сврха ТХААД искључиво одбрана против ракета Северне Кореје.

Кина, међутим, изражава забринутост да би снажан радар тог система могао да продре и на њену територију и угрози безбедност земље, наводи Ројтерс.

Претходно је агенција Јонхап објавила да је америчка војска довезла на локацију у Јужној Кореји, на којој треба да буде постављен систем антиракетне одбране ТХААД, шест камионских приколица у којима се налази радарска и друга опрема, због чега су избили сукоби полиције и локалног становништва.

Ројтерс ТХААД назива контроверзним системом и наводи да се његово постављање дешава у тренутку високих тензија везаних за ракетни и нуклеарни програм Северне Кореје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво