Израелци уништили складише сиријских ракета

Ваздухопловне снаге Израела уништиле су око 100 сиријских ракета у нападу на складиште оружја у Сирији, од којих су многе наводно биле намењене либанском Хезболаху, преносе израелски медији изјаву једног високог војног официра.

Војни официр није обелоданио који тип ракета је уништен, али његова изјава је једно од ретких признања израелске војне акције у Сирији, уз напомену да је израелска војска деловала "не једном" у сличним ситуацијама.

Тај прошломесечни напад изазвао је моменталну одмазду снага сиријског председника Башара ел Асада које су испалиле ракете типа СА-5 земља-ваздух на израелске авионе, што је представљало велику промену сиријске политике.

Ниједан израелски авион није оштећен, док је израелски одбрамбени систем "ероу" оборио сиријску ракету северно од Јерусалима, чиме је обележена прва употреба тог система.

Овај анонимни официр је рекао и да су Сиријци знали да старе ракете неће погодити израелске авионе, али да је само испаљивање одраз одважности деловања у измењеној безбедносној ситуацији која потиче од подршке Русије, Ирана и припадника Хезболаха.

Израел тврди да настоји да се држи подаље од великих оружаних сукоба у суседној Сирији који трају више од шест година. Израелска војска ипак увек одговара на преливање ватре преко границе на Голанској висији, мада верује да су посреди грешке.

Исто тако израелске ваздухопловне снаге нападају конвоје оружја из Сирије намењен либанском Хезболаху против кога је израелска војска ратовала више од месец дана у лето 2006. О тим ваздушним ударима су први известили страни медији, а израелска војска их је потврђивала.

Осврћући се на ситуацију у Северној Кореји, тај извор је рекао да би дешавања у тој земљи могла да утичу на безбедност Израела и да би сукоб између Вашингтона и Пјонганга скренуо америчку пажњу са догађаја на Блиском истоку и смањио амерички утицај у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво