Макрон и Ле Пенова у борби за гласаче

Независни центристички кандидат за председника Француске Емануел Макрон рекао је да победу у другом кругу избора не узима "здраво за готово" и да ће се борити да порази кандидаткињу крајње деснице Марин ле Пен која, међутим, самоуверено поручује да "може да победи и да ће победити".

"Ништа још није готово. Борићу се да поразим Марин ле Пен", рекао је Емануел Макрон новинарима након што је посетио болницу западно од Париза, преноси Ројтерс.

Макрон, који се нашао на удару критика због тријумфалног говора и журке у луксузном ресторану убрзо након објављивања првих делимичних резултата првог круга гласања 23. априла, поручио је то одговарајући на питања у вези са упозорењем председника Франсоа Оланда да улазак Марин ле Пен у други круг није схваћен довољно озбиљно.

У међувремену, Ле Пенова је синоћ на телевизији Франс 2 рекла: "Ми можемо да победимо, односно рећи ћу то овако: победићемо", преноси АФП.

Анкете предвиђају да ће 39-годишњи Макрон однети убедљиву победу над Ле Пеновом, и то са 60 према 40 одсто гласова, што значи да ће лидерка крајње деснице морати да надокнади више од 10 одсто гласова у наредне две недеље.

"Десет малих поена, верујте ми, то је савршено изводљиво", сматра Ле Пенова.

Начинивши симболичан потез с циљем да привуче што већи број гласача, Ле Пенова је јуче најавила и да ће се привремено дистанцирати од своје партије Национални фронт, коју многи француски гласачи и даље сматрају "токсичном".

Њен пут ка Јелисејској палати, изгледа, изискује сплет различитих фактора као што је ниска излазност у комбинацији с Макроновим "грешкама у корацима", а динамику би могао да промени и евентуални нови терористички напад, закључује француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво