Мосул, опрезна борба против екстремиста

Ирачке снаге користе опсаду и опрезну тактику да истерају припаднике такозване Исламске државе из старог дела града Мосула, умањујући на тај начин штету за цивиле заробљене у том подручју, рекао је генерал ирачких снага Абдул Гани ел Асади, а преноси "Ројтерс".

"Куће у Старом граду су већином веома старе и њихове улице и прилази су веома уски. Зато, да бисмо избегли цивилне жртве, користимо опсаду, али то не значи да нећемо ући у Стари град", рекао је Ел Асади.

Како је навео, његове јединице не нападају непријатељске снаге на подручјима где они користе цивиле као људски штит.

"Користећи се веома опрезним методама и разматрањима, ослободићемо наше људе од ИД", рекао је Ел Асади.

Снаге владе опколиле су екстремисте у северозападној четврти, укључујући и Стари град.

Екстремно десничарски сунитски муслимански борци пружају отпор постављајући замке, изводећи самоубилачке нападе, нападе митраљезима, пожарима и понекад гранатама испуњеним отровним гасом.

Са несташицом воде и хране у деловима Мосула који су и даље под контролом ИД, сматра се да је до пола милиона људи било заробљено ту, укључујучи 400.000 особа само у старом граду, према проценама УН.

Координатор мировних снага УН у Ираку Лиса Гранде рекла је прошле недеље за Ројтерс да би сукоби у Старом граду могли да доведу до "хуманитарне катастрофе, можда најгоре" у трогодишњем рату за протеравање екстремиста ИД из Мосула.

Међународне организације за пружање помоћи процениле су да је број цивилних и војних жртава око неколико хиљада, од како је започела офанзива САД уз подршку снага владе Ирака за преузимање контроле над Мосулом у октобру.

Према подацима Међународне организације за миграције, више од 330.000 особа је исељено до сада.

Мосул, који је други највећи град у Ираку, пао је под контролу ИД на лето 2014. године, али су снаге владе успеле да преузму контролу над већим делом града, подсећа агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи