Трамп против Пјонгјанга – дипломатија и носач авиона

Високи званичници администрације америчког председника Доналда Трампа упутиће у среду све сенаторе у развој догађаја око севернокорејске кризе, пише Гардијан. У воде око Корејског полуострва стигли носач авиона "Карл Вилсон" и ракетна подморница "Мичиген".

Тај неуобичајени потез, како су оценили медији, показатељ је нивоа забринутости са којом Трампова администрација прати развој балистичких пројектила и нуклеарног програма у Северној Кореји.

Сенаторе ће са ситуацијом у Северној Кореји упознати министар одбране Џејмс Матис и државни секретар Рекс Тилерсон. Састанак је заказан у тренутку када западне обавештајне службе очекују нову, шесту по реду нуклеарну пробу у Северној Кореји.

Брифинг за сенаторе заказан је свега два дана пошто се Трамп састао са амбасадорима држава чланица Савета безбедности Уједињених нација, којима је указао на одлучност Америке да реши проблем који представљају контроверзни развојни програми Пјонгјанга.

"Статус кво око Северне Кореје је неприхватљив и Савет безбедности мора бити спреман да уведе додатне и строже санкције везане за нуклеарни и балистички програм Северне Кореје", рекао је Трамп амбасадорима.

Трампов састанак са амбасадорима и брифинг за сенаторе део је америчке дипломатске офанзиве усмерене против Пјонгјанга, а следећи кораци ће бити познати крајем седмице, када државни секретар Рекс Тилерсон буде председавао састанку министара спољних послова чланица Савета безбедности.

Најављено је да ће Тилерсон затражити пуно спровођење постојећих санкција и нове казнене мере у случају новин ракетних или нуклеарних проба у Северној Кореји.

Да би речи Трампове администрације дао додатну тежину, Вашингтон је близу Корејског полуострва послао носач авиона "Карл Вилсон" и ракетну подморницу "Мичиген".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи