Руски хакери циљали Макронову кампању, Москва демантује

Група за безбедност на интернету саопштила да је кампања председничког кандидата Емануела Макрона прошлог месеца била мета руске хакерске групе "Паун сторм". Портпарол руског председника Дмитриј Песков још једном је одбацио наводе да је Русија умешана у сајбер нападе на кампању Макрона, као и на сајт немачке странке ЦДУ.

Руска група, позната и као АТП-28, повезана са неколико напада на западу, користила је посебне технике којима је покушала да украде личне податке од Макрона и чланова његове кампање, преноси АФП.

За ту групу се верује да стоји иза прошлогодишњег напада на амерички Демократски национални комитет, а верује се и да је повезана са руским безбедносним снагама, док је Москва виђена као велики присталица Макронове ривалке на председничким изборима – Марин Ле Пен.

"Увек постоји нека техничка несигурност, али анализирали смо оперативне тактике са подацима скупљаним више од две године, што омогућава да одредимо извор", изјавио је представник "Тренд микро групе", и додао да су мета те руске хакерске групе били и магазин Њујорк тајмс и телевизија Ал џазира.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков још једном је одбацио наводе да је Русија умешана у сајбер нападе на кампању француског председничког кандидата Емануела Макрона, као и на сајт немачке странке ЦДУ немачке канцеларке Ангеле Меркел.

"Били би смо веома захвални онима који су откртили те нападе да нам проследе информације, тако да можемо да их проценимо. Сви извештаји које смо до сада видели су ништа другои до лажне вести", рекао је Песков, преноси Тас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво