Европа мало одахнула, Немачка се обрадовала Макрону

Немачка се обрадовала и честитала Французима на победи социјално-либералног кандидата Емануела Макрона у првом кругу председничких избора, чиме су, како се каже у Берлину, гласачи послали јасан сигнал за очување Европе као судбинске, вредносне и културолошке заједнице.

Берлин се обрадовао због исхода прве рунде гласања, којим је питање евентуалног Фрегзита, односно, француског напуштања Европске уније, какво је предлагала десничарска председничка кандидаткиња Марин ле Пен, а Немачка осуђивала, престало да буде непосредна опасност.

"Мушкарац против жене", "социјал-либерал против ултра-десничарке", "отварање против затварања", "више Европе против што мање Европе", "немачки пријатељ против немачке непријатељице", "градитељ мостова против демагога", само су неки од живописних описа избора у Француској, земљи "велике нације", са којом Немце, после периода рата, мржње и проливања крви, везује вишедеценијско пријатељство, на које су поносни и захвални првом послератном канцелару Конраду Аденауеру и француском председнику Шарлу де Голу.

Немци су озбиљно пратили изборе у Француској, не само због могућности Фрегзита и доласка десничарке Ле Пенове, већ и из историјских и суседских односа два народа, оснивача ЕУ, чија се историја помирења и разумевања која је почела Де Головом посетом Немачкој, наводи као школски пример.

Де Гол је 5. септембра 1962. године посетио Немачку и тада, у еуфоричном говору, рекао да "живи Бон, Немачка и немачко-француско пријатељство" – што се тумачи као камен темељац у процесу помирења дубоко непријатељских земаља за време Другог светског рата.

Аденауер и Де Гол, који је у гостима говорио немачки, слављени су тада у Бону, а неколико месеци раније су, у чувеној катедрали у Ремсу, у којој је крунисано 25 француских краљева, присуствовали такозваној миси помирења.

Процес помирења добио је и званичну страну 22. јануара 1963. године, потписивањем Јелисејског уговора о немачко-француској сарадњи, а њихово помирење аналитичари узимају за пример и када је реч о процесу помирења народа на Балкану.

То је део историје чијих се годишњица Берлин сећа и историје која обележава послератни, политички живот две највеће нације ЕУ, па самим тим је и интересовање Немаца за изборе у Француској било одговарајуће.

Изборе у Француској су зато многи немачки аналитичари оценили као "судбинску одлуку за Европу", а младог Макрона као неког ко је за Европу и ко доноси Европи "макроманију".

Кушнер: Избори – заокрет у француској историји 

И бивши француски шеф дипломатије и некадашњи шеф цивилне мисије УН на Косову, Бернар Кушнер, чији је рад на Косову често био на мети критика, оценио је изборе као тачку заокрета у француској историји.

"То је земљотрес у нашој земљи", рекао је Кушнер у једној емисији таблоида Билд, нагласивши да је први пут после пуно година оптимиста и да ће Французи са Макроном поново доћи назад у Европу.

"Ми видимо и плаво небо, а не само облаке", сликовито је описао ситуацију Кушнер, лекар по струци, кога, још из времена мисије на Косову, бије глас да воли маркетинг и камере.

"Француска, ми морамо да разговарамо. Ми, Немци, назвали смо вас 'велика нација'. И тако се, такође, увек мислило... И разлика између светског града Париза и малог града на Рајни, Бона... Ми смо морали на школску екскурзију у 'град љубави' да бисмо видели да ли је Ајфелов торањ у ноћи тако леп као на разгледницама у нашим младалачким собама... Он је сијао још светлије", овако колумниста Билда Алберт Линк пише о Француској у тексту у чијем наслову постоји игра речи и питање како је од "Франкрајха", како Немци називају Француску, настао "Кранкрајх", што би могло значити "болесно царство".

Немачки медији сада пишу о "следећем Французу Ангеле Меркел", подсећајући на све француске председнике са којим је она сарађивала и указујући на то да она више не мора да брине да би Ле Пенова дошла на чело земље, за коју је Меркелова сматрала да би могла да руинира добре немачко-француске односе.

"Свежи Француз је одушевио политички Берлин", кажу аналитичари, а велике немачке партије, све осим Левице, наследнице бивших источно-немачких комуниста и десничарске "Алтернативе за Немачку", подржавају и хвале француску одлуку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво