Ривлин оптужио Ле Пенову за "опасан облик" порицања Холокауста

Израелски председник Рувен Ривлин оптужио је француску ултрадесничарску председничку кандидаткињу Марин ле Пен за "нови, опасан облик" негирања Холокауста занемаривањем одговорности Европе за убиство Јевреја током Другог светског рата.

"Доминантна порука која проистиче из недавних политичких изјава је несумњиво узнемирујућа. И на сваком месту порука је иста: ми нисмо одговорни за Холокауст. Ми нисмо одговорни за истребљивање Јевреја које се догодило у оквиру наших граница", рекао је Ривлин на церемонији поводом обележавања Дана сећања на Холокауст.

Као пример, навео је да је пре око две недеље "француски председнички кандидат негирао одговорност Француске за депортацију Јевреја у нацистичке логоре".

Ле Пенова, која је ушла у други круг председничких избора у Француској, раније је овог месеца рекла да не сматра да је Француска одговорна за масовно хапшење Јевреја 1942. године у Паризу који су потом послати у нацистичке концентрационе логоре, подсећа АФП.

Израелска влада осудила је њене примедбе као "супротне историјској истини".

Ривлин је упозорио да нови облик негирања Холокауста замагљује границе између жртава и починилаца.

"Негирање одговорности злочина почињених у данима Другог светског рата је негирање Холокауста на нови, деструктивнији и опаснији начин од оног који смо до сада познавали", нагласио је Ривлин.

Према његовим речима, они који су традиционално негирали Холокауст припадали су крилу екстремне левице или деснице, чији је успех био минималан, док нови облик "тежи ка софистициранијем циљу порицања разлике између жртве и криминалца".

"Морамо водити рат против актуелног и опасног таласа порицања Холокауста", закључио је Ривлин.

И председник Европског јеврејског конгреса Моше Кантор изразио је раније данас жаљење због успеха ултрадесничарске кандидаткиње Марин ле Пен у првом кругу председничких избора у Француској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи