Још три жртве на протестима против Мадура

У новом таласу насиља услед масовних протеста против левичарског председника Венецуле Николаса Мадура, погинуле су још три особе, чиме је број жртава порастао на 24, саопштили су званичници те државе.

Још неколико других је тешко повређено и налази се "између живота и смрти", рекао је јавни тужилац Тарек Вилијам Саб, преноси АФП.

Како се наводи, до најновијих жртава дошло је након што су демонстранти блокирали главне путеве у држави.

Маскирани демонстранти запалили су два владина камиона у источном Каракасу, просипајући гориво по путу, али полиција није одмах реаговала, наводе новинари АФП.

Истовремено у другом делу престонице, полицајци су бацили сузавац на другу групу демонстраната која их је гађала камењем.

Ипак, како се наводи, већина демонстраната којих је било на хиљаде, протестовала је у миру.

Од почетка априла у Венецуели се скоро свакодневно одржавају протести на којима Мадурови противници захтевају његов одлазак.

Притисак на левичарског лидера расте од 2014, док падају цене нафте, кључног венецуеланског извозног производа, што погоршава економску кризу праћену несташицама хране и лекова.

Криза је ескалирала 30. марта, када је Врховни суд покушао да преузме овлашћења Националне скупштине, једине владине институције коју Мадуро и његови савезници не контролишу.

Суд је делимично повукао одлуку после међународних критика, али су тензије порасле 7. априла када су власти донеле забрану бављења политиком на 15 година опозиционом лидеру Енрикеу Каприлесу.

Ови догађаји су ујединили често подељену опозицију у напорима да Мадура истисну са власти, закључује АФП.

Мадуро је позвао на наставак преговора са опозицијом и рекао да жели расписивање локалних избора, не помињући могућност председничких избора.

Демонстранти траже председничке изборе идуће године, као и то да Мадуро напусти функцију.

У суботу су широм Венецуеле одржани тихи маршеви где су људи обучени у белом, са црним тракама око руку одали пошту убијенима у протесту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво