Трамп осудио масакр над Јерменима али га није назвао геноцидом

Амерички председник Доналд Трамп говорио је о масакру над Јерменима за време Отоманског царства али тај масакр није назвао геноцидом, јер би таква изјава изазвала незадовољство Турске са којом Трамп жели сарадњу у Сирији, оценила је агенција АП.

Трамп је рекао да је убијање Јермена током Првог светског рата "мрачно поглавље" у историји и додао да је потребно сећање на таква дешавања да се не би више никад поновила.

Историчари процењују да је у Отоманском царству током и после Првог светског рата убијено милион и по Јермена што сматрају првим геноцидом 20. века, преноси Бета.

Наследница царства, Турска Република, проглашена 1923. године, негира да је то био геноцид, већ да су то биле жртве грађанског рата и немира током распада Отоманског царства, чији је број преувеличан и да је погибије било на обе стране. Турска наводи да је тада погинуло између 250.000 и 500.000 људи. 

Трамп је оценио да су у УН потребне "велике реформе" критикујући поступање светске организације током криза у Сирији и са Северном Корејом, преноси Танјуг.  

Председник САД је рекао да је одговор УН на недавни напад хемијским оружјем у Сирији био "разочаравајући" и да би Савет безбедности УН требало да уведе нове санкције Северној Кореји због њених нуклеарних и балистичких проба јер је та земља "истинска претња свету, хтели ми да о томе говоримо или не".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи