Хејли не искључује могућност удара САД на Северну Кореју

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли није искључила могућност удара САД против Северне Кореје ако Пјонгјанг буде тестирао нову нуклеарну ракету.

Хејли је гостовала на више ТВ станица и том приликом је похвалила улогу Кине која покушава да изврши притисак на Северну Кореју да прекине са тестирањима ракета.

Том приликом критиковала је севернокорејског лидера Ким Џонг Уна као "нестабилног и параноидног", пренела је агенција АП.

"Нећемо урадити нешто сем ако нам не да разлог да нешто учинимо, као што је напад на америчку војну базу или употреба интерконтиненталне балистичке ракете", казала је Хејли.

На питање шта ће се догодити ако Северна Кореја буде поново тестирала ракете, Хејли је за Ен-Би-Си одговорила:"Мислим да онда председник ступа на сцену и одлучује шта ће да уследи".

Северна Кореја често обележава важне датуме демонстрацијом војних капацитета, а јужнокорејски званичници тврде да постоји могућност да Пјонгјанг данас поводом прославе дана севернокорејске војске изведе шесту нуклеарну пробу или испали интерконтиненталну балистичку ракету, преноси АП.

Агенција оцењује да би овакви потези могли да представљају тест за политику коју према Северној Кореји развија председник САД Доналд Трамп, који се изгледа приклонио стратегији притисака на Пјонгјанг уз помоћ Кине, јединог великог севернокорејског савезника, уместо војних опција или покушаја свргавања владе Северне Кореје.

Председник Кине Си Ђинпинг поручио је Трампу да се нада да ће све стране показати уздржаност око проблема Северне Кореје и да се Кина противи свему што крши резолуције Савета безбедности Уједињених нација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво