Прва вакцина против маларије биће тестирана у три афричке земље

Светска здравствена организација саопштила је да су три афричке земље Гана, Кенија и Малави изабране за тестирање прве вакцине против маларије.

Примена вакцине у виду ињекције почеће наредне године на деци узраста од пет до 17 месеци.

СЗО саопштила је да вакцина има потенцијал да сачува десетине хиљада живота ако буде коришћена упоредо с постојећим мерама заштите.

Највећи проблем може да представља могућност сиромашних земаља да обезбеде четири дозе вакцине за свако дете.

Од маларије коју преносе комарци, сваке године оболи више од 200 милиона људи широм света, а око пола милиона умре од последица те болести. Већина жртава су деца у Африци, где су главне мере заштите мреже против комараца и инсектициди.

Захваљујући глобалним напорима у борби против маларије број жртава маларије смањен је за 62 одсто од 2000. до 2015, саопштио је СЗО.

За развој вакцине било је потребно више деценија и уложене су стотине милиона долара, а после успешних резултата у клиничким испитивањима сада ће бити проверени њени ефекти у реалним околностима.

СЗО се нада да ће маларија бити искорењена до 2040. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво