Кина позива САД на уздржаност о Северној Кореји

Кинески председник Си Ђинпинг у телефонском разговору с председником САД Доналдом Трампом позвао је на уздржаност у решавању проблема са Северном Корејом, јавила је телевизија Си-Си-Ти-Ви.

Си је рекао Трампу да се Кина снажно противи севернокорејском нуклеарном програму, којим се крше резолуције Савета безбедности УН, али да се нада да ће "све стране бити уздржане" и да ће "избећи погоршање ситуације" на Корејском полуострву.

Трампова администрација је раније упозорила да су на столу све опције, укључујући војни напад, како би се Северна Кореја спречила у прављењу ракета с нуклеарним главама којима може да погоди америчку територију.

Си и Трамп су имали телефонски разговор јутрос по кинеском времену, у тренутку појачаних тензија на Корејском полуострву и наговештаја да би Пјонгјанг ове седмице могао да изведе шесту нуклеарну пробу.

Северна Кореја често значајне државне датуме обележава демонстрирањем војне силе, а јужнокорејски званичници сматрају да би Пјонгјанг могао да изведе нуклеарну или ракетну пробу поводом годишњице оснивања војске у уторак.

Трамп је позивао Сија да изврши већи притисак на Северну Кореју, којој је Кина велики савезник.

Амерички председник је данас разговарао и с јапанским премијером Шинзом Абеом, а двојица лидера су се сагласили да позову Северну Кореју да се уздрже од провокативног деловања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво