Си-Ен-Ен: Ако Ле Пенова буде изабрана све опције на столу

Французи ће сутра гласати у првом кругу председничких избора након кампање која је била пропраћена скандалума и изненађењима, пише Си-Ен-Ен који наводи да ће ако кандидаткиња ултрадесничарског Националног фронта Марин Ле Пен буде изабрана "све опције бити на столу".

Међутим, у години након британске одлуке о изласку из ЕУ и победе Доналда Трампа на изборима у САД, један кандидат доминирао је медијским насловима - десничарка Марин Ле Пен.

Њена партија Национални фронт има дугу историју евроскептицизма. У последње време Ле Пенова је покушала да ублажи своју слику и позицију своје партије по питању француске будућности у ЕУ.

У једном тренутку, Национални фронт се залагао и за напуштање евра, а онда је недавно рекла да би организовала референдум о питању валуте. Најновије, навела је да би покушала да поново уговори чланство Француске у ЕУ, а као то пропадне, одржала би референдум.

Чак иако постане председница, пише Си-Ен-Ен, Ле Пенова би мудро требало да шампањац задржи у флаши још неко време.

"Тешко да ће освојити већину на парламентарним изборима заказаним за 11. јун, а онда би имала владу десног центра која би јој стајала на путу да одржи референдум“, наводи Си-Ен-Ен.

Ако би Французи гласали да задрже евро, што би се вероватно и десило ако верујете анкетама, Ле Пенова би одступила.

Ако би већина изгласала да напусти ЕУ и еврозону, заправо би то било илегално јер у Уставу пише "Република је део ЕУ", тако да би то захтевало и промену Устава.

"Ако Ле Пенова буде изабрана све ће бити на столу", наводи Си-Ен-Ен.

Ствари би постале озбиљне и за Шенген. Европска комисија је већ протезала могућност укидања ССенгена, али гранична контрола, са свим гужвама које би настале, направиле би велику економску штету.

Ипак, и њен противкандидат Жан-Лик Меланшон би такође нове преговоре са ЕУ, као и референдум ако не добије оно што жели.

Није ни чудо, пише Си-Ен-Ен, што је немачки министар финансија Волфганг Шојбле могућност друге рунде у којој су Ле Пенова и Меланшон назвао "ноћном мором".

Ако Ле Пенова буде осујећена - или сутра или следећег месеца - политички естаблишмент у Бриселу би могао да одахне.

"Међутим, постаје касно да без обзира да ли победи или не, њена кампања је показала да ће било какво славље кратко трајати", закључује Си-Ен-Ен, преноси Б92.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи