Сенат апелује на владу да помогне репатријацију чешке мањине из Србије

Одбор за дијаспору Сената чешког парламента апеловао је на владу премијера Бохуслава Соботке да помогне Чесима у Србији и организује репатријацију чешке мањине која се у 19. и почетком 20. века доселила у Војводину.

Шеф тог одбора, сенатор Томаш Грулих, објаснио је да због трагичних економских и социјалних услова најмање 300 српских Чеха жели да се врати у домовину.

"То би помогло такође да се решава недостатак радне снаге, лакше него запошљавање странаца, зато што не морају да се решавају језичке и културне баријере. Према нашим сазнањима за пресељење у Чешку у чешкој мањини интерес показују пре свега млади са средњом школом, али има и факултетски образованих", рекао је Грулих чешкој агенцији ЧТК.

Чешки сенатори подсетили су владу да су се неки припадници чешке мањине из Србије већ преселили у Чешку сами, а да је жеља да се преселе у Чешку као своју домовину међу Чесима у Банату јака и да би њихова репатријација била од обостране користи.

Чешка историјска дијаспора на Балкану бројнија је у суседној Румунији, а чешко министарство спољних послова процењује да у Србији у области око Беле Цркве и у Чешком селу живи око 2.500 припадника чешке мањине који још увек говоре чешки и негују своју културу, обичаје и традиције.

Чешка је након пада комунистичког режима до сада организовала репатријацију Чеха само из Казахстана из кога се након распада Совјетског Савеза преселило око 200 породица, а такође и репатријацију Чеха из Украјине када су у тој земљи избили сукоби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво