"Многе земље још нису вратиле имовину Јеврејима"

Многе бивше комунистичке државе из Источне Европе нису још испуниле обавезу да усвоје свеобухватан закон о непокретној имовини, наводи се у студији о стању реституције у Европи после холокауста, који је урадила Светска јеврејска организација за реституцију.

Како је саопштила Светска јеврејска организација за реституцију, у тој студији се наводи да се већина замаља у Западној Европи у великој мери придржавала принципа декларације из Терзина, која се односи на реституцију имовине из периода холокауста.

Како се наводи у студији, која ће бити објављена 24. априла, "значајна количина имовине" конфисковане од европских Јевреја и даље није враћена власницима.

У налазима се оцењује да постоји огроман јаз између познатих решења, која укључују банкарске депозите и процедуре осигурања и много крупнија нерешена питања, која се тичу приватне и јавне непокретне имовине, незаконито заплењене од јеврејских жртава током холокауста.

У студији се оцењује да се нико до сада није адекватно бавио том "највећом крађом у историји".

"То укључује како предратну приватну имовину Јевреја, која је тренутно у рукама државних и приватних лица или ентитета, тако и јеврејске верске и комуналне објекте попут синагога, клубова, организација социјалне службе, који никада нису враћени локалној јеврејској заједници", наводи та организација.

Како се наводи у саопштењу, студија испитује све значајне прописе, које је усвојило 47 земаља, потписница Декларација из Терезина из 2009. године о имовини, из времена холокауста од 1945. године.

У студији се указује и на то како је свака земља одговорила на своју обавезу да врати или обезбеди компензацију за земљу и послове, који су конфисковани од јеврејских заједница и других прогањаних група током холокауста.

У Декларацији из Терезина задржава се нашироко признат став да ниједна држава не би требало да профитира од имовине без наследника, а да би посебна финансијска средства, уместо тога, требало доделити преживелима из холокауста, којима је то потребно.

Како се указује, данас је око 500.000 преживелих, а процењује се да од тог броја њих половина живи у сиромаштву.

"Овим извештајем осветљава се неуспех појединих земаља да реше проблеме из прошлости и да врате оно што је узето. Последњих година, постигнут је напредак о враћању и компензацији опљачкане имовине, али, како су преживели преминули, Европа мора да осигура да све земље испуне своје међународне обавезе", рекао је директор операција у Светској јеврејској организацији за реституцију Гидеон Тејлор поздрављајући извештај.

Организација наводи и да је више од 70 година након завршетка Другог светског рата, значајан део прихода од "масовне крађе" за време холокауста, и даље у рукама оних који на то немају право, тврди се студији.

Студија је израђена по наруџбини Европског института за баштину холокауста, а биће представљена на међународној конференцији "Unfinished Justice: Restitution and Remembrance", која ће у среду, 26. априла, бити одржана у просторијама Европског парламента у Бриселу, а њоме ће председавати председник Европског парламента Антонио Тајани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво