Белгијанац који се предао нема везе са нападом у Паризу, нападач већ био привођен

Осумњичени Белгијанац који је довођен у везу са синоћњим нападима у Паризу предао се, а власти су саопштиле да он са њима нема никакве везе. Француске власти су привеле три члана породице нападача који је синоћ усмртио полицајца на Јелисејским пољима. АП јавља да је нападач у фебруару приведен због претњи полицији али да је пуштен.

Тужилац у Антверпену је за Белгијанца који се предао рекао: "Тај човек је дошао у полицију након што је видео да се његова слика појављује на друштвеним мрежама као осумњичени број један у вези са нападом."

Тужилац, који је желео да остане анониман због тога што је истрага и даље у току, рекао је да човек нема никакве везе са нападом, додавши да није део истраге о тероризму, јавља АП.

Министар правде Белгије Коен Генс рекао је за телевизију ВРТ да тренутно немају информација о везама из Белгије.

Претходно је портпарол француског МУП-а саопштио да се осумњичени, за којим су трагале француске власти после пуцаве у Паризу, предао белгијској полицији.  

Према његовим речима, двојица полицајаца који су рањени у нападу сада су ван животне опасности.

АП подсећа да је полиција убила нападача који је синоћ отворио ватру на Јелисејским пољима.

Непосредно након убиства нападача, терористичка група Исламска држава објавила је саопштење преко свог медија Амак у коме се наводи да је осумњичени "борац" Исламске државе идентификујући га као Абу Јусуфа, Белгијанца.

Француске власти су га, међутим, именовале као Карима Шерфија, Француза који живи у предграђу Париза.

Портпарол полиције Жером Боне је за ТВ станицу БФМ рекао да је на булевару у време напада било "на хиљаде људи" и да је, захваљујући брзој реакцији полицајаца који су убили нападача, избегнут "могући покољ".

АП је јавио да је нападач био приведен крајем фебруара због претње полицији, али је потом пуштен. Ову информацију су америчкој агенцији потврдила двојица неименованих француских званичника.

Претходно је Си-Ен-Ен објавио да је нападач, који је иначе држављанин Француске, у фебруару ове године приведен због сумње да је планирао да убије полицајце, али је пуштен због недостатка доказа.

Шефри је живео са мајком у источном париском предграђу Шел и затворску казну због напада на службено лице служио је пре 16 година.

У близини његовог тела пронађено је руком писано писмо, у којем се хвали Исламска држава, рекао је извор близак истрази, који није именован.

Поред писма, власти су пронашле Куран у возилу нападача на месту где се синоћ догодила пуцњава, наводи АФП позивајући се на изворе, који нису именовани.

У међувремену се на друштвеним мрежама појавио снимак напада који траје девет секунди. По свему судећи, снимак је направљен у тренутку обрачуна полиције и нападача.

На снимку се види нападач наоружан калашњиковом како је отворио ватру на полицију.

Снимак приказује две особе покрај полицијског комбија уз који је паркиран аутомобил сребрне боје.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво