Савет Европе: Јачање популистичких снага у Европи

Генерални секретар Савета Европе Торнбјорн Јагланд упозорио је на јачање популистичких, антидемократских и националистичких снага широм Европе.

Јагланд је ту оцену изнео у свом четвртом годишњем извештају и позвао владе 47 земаља чланица Савета Европе да заштите медијске слободе и мањине и да поврате веру грађана у демократске институције у Европи.

Извештај генералног секретара Савета Европе оцењује стање "пет стубова" демократије у Европи: независног правосуђа, слободе изражавања, слободе окупљања и удруживања, функционисања демократских институција и инклузивност друштва.

Јагланд се у свом извештају бави позитивним и негативним примерима праксе како у области законодавства, тако и примене закона у земљама чланицама Савета Европе.

Србија је наведена као пример међу земљама које су усвојиле адекватне законе у области јавне управе, равноправности полова, а посебно се наглашава позитиван развој у области интеграционе и недискриминаторне политике у нашој земљи, који укључује и усвајање Закона о националним мањинама.

Када је реч о независном и ефикасном правосуђу у Европи, генерални секретар Савета Европе посебно указује на чињеницу да се у већини држава чланица СЕ усвајају закони који би требало да омогуће непристрасно и независно судство, али да је проблем у ефиксној примени ових закона и стандарда у пракси.

Наводи се и да су национална законодвства широм Европе и даље отворена за политичке утицаје, а да Европски суд за људска прва у Стразбуру добија велики број захтева за интервенције, од којих је у 2016. години у више од 10 одсто случајева утврђено кршење права подносилаца од стране државе.

"Наставља се тренд слабљења заштите новинара"

Када је реч о слободи медија и изражавања, генерални секретар Савета Европе оцењује да се тренд слабљења заштите новинара наставља.

Новинари нису адекватно заштићени у 28 држава чланица Савета Европе, а код 17 чланица које су некада имале задовољавајуће оцене у области заштите новинара у 2016. години примећен је пораст пријава физичких напада и претњи новинарима.

Све то води ка повећаној аутоцензури, несигурности за посао и финансијском притиску на новинаре.

Када је реч о слободи мирног окупљања и изражавања протеста генерални секретар Савета Европе наводи да је она ограничена чак и у неким државама које имају дугу демократску традицију.

Погоршање услова за деловање је последњих година приметно и у раду НВО у неким државама Европе.

Оно што је посебно карактеристично за 2016. годину, према извештају Јагланда, јесте клима повишене популистичке реторике у политичком говору која је негде испраћена и повећаним бројем присталица оних политичких партија које заступају популистичке ставове.

"Уместо да оптужујемо најпровокативније лидере и странке, владе су те које морају да се озбиљно погледају у огледало. Популизам успева тамо где је народ изгубио поверење у политичаре, где су најдоминантнији у разговору они који су најгласнији и где се мањине нису интегрисале. Наше владе морају да реше ове проблеме", наводи он у Извештају.

"Заштитити мањине" 

Јагланд такође позива владе земаља чланица СЕ да учине више у заштити медијских слобода, у борби против говора мржње, да заштите мањине и поврате поверење у демократске институције.

"Све то, и више, може се постићи уколико се власт буде придржавала својих обавеза и поштовала Европску конвенцију о људским правима", нагласио је генерални секретар Савета Европе Торнбјорн Јагланд поводом свог годишњег извешатаја о стању демократије, људских права и владавине закона.

Јагланд такође као проблеме са којима се сучава демократско друштво у Европи наводи и преиспитивање примата међународног права над националним законима, незаконит надзор грађана од стране државних безбедносних служби, као и често неадекватан третман и заштиту права миграната, који су се нашли на територији Европе.

Закључује се и да је у години за нама на друштвеним мрежама широм Европе говор мржње према Муслиманима достигао никад раније забележен ниво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво