Неизвесни председнички избори у Француској – важан тест за ЕУ

Многи оцењују да су избори у Француској који ће бити одржани у недељу најнеизвеснији избори у последњих десетак година. Анкете показују да највеће шансе за улазак у други круг имају независни кандидат центра Емануел Макрон и представница крајње деснице Марин ле Пен, али се не искључује ни могућност изненађења.

У Француској је досада важило правило да се у првом кругу гласа срцем, а у другом разумом. Да ли ће тако бити и на овим председничким изборима, нико са сигурношћу не може да предвиди.

Са 11 председничких кандидата – од крајње левице до крајње деснице – француски избори представљају важан тест за Европску унију и за популистичке лидере који прижељукују њен распад. На то упозорава и један од водећих кандидата, некадашњи банкар и министар економије Емануел Макрон.

"Они који желе да затворе границе и да се Француска повуче у себе, желе национализам. Франсоа Митеран је у једном од својих последњих говора упозорио да национализам значи рат", поручује Макрон.

Макрон је, према последњим анкетама, у благој предности од 1,5 одсто у односу на кандидаткињу крајње деснице Марин ле Пен. Французима обећава референдум о изласку из Европске уније, напуштање евра и обрачун са елитама. Од француске телевизије тражила је да уклони заставу Европске уније из студија где је давала интервју.

"Желим да склопим уговор са Французима и да их укључим у преговоре о повратку нашег суверенитета у четири кључне тачке – сигурност граница и ко улази у земљу, повратак економског патриотизма, реформа законодавства и јачање наших оружаних снага", наглашава Ле Пенова.

Истраживања показују да Ле Пенова ужива велику подршку у унутрашњости земље, где већ годинама расте антиимигрантско и антиевропско расположење, посебно међу социјално угроженим слојевима друштва.

Подршка расте и кандидату крајње левице Жан Лик Меланшону, који обећава напуштање Европске уније и НАТО-а и одбацивање капитализма, док је бивши премијер и кандидат десног центра Франсоа Фијон постепено поправио рејтинг, након што му је популарност нагло опала због оптужби за непотизам.

Европска унија са зебњом ишчекује резултате гласања у недељу, у нади да ће Француска изабрати пут Аустрије и Холандије, које су на изборима подржале проевропске кандидате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи