Венецуела, полиција сузавцем на демонстранте

У Каракасу је у новим сукобима антивладиних демонстраната и полиције убијено троје људи. Стотине хиљада људи марширале су у престоници Венецуеле против социјалистичког председника Николаса Мадура, тражећи његову смену и превремене изборе. Истовремено, присталице владе одржавају контрадемонстрације.

Током највећих протеста широм Венецуеле, названим "Мајка свих демонстрација" у Каракасу и надомак границе са Колумбијом, убијено је двоје демонстраната. Државни медији преносе да је убијен и војник Националне гарде, а власти за то оптужују учеснике протеста који траже смену председника, због несташице хране, лекова, хиперинфлације. У нафтом богатој 30-милионској земљи, четвртина нације месечно зарађује мање од 20 долара.

"Чекам у реду за млеко. Немам млеко за сина, а власти нам бацају сузавац", наводи један демонстрант.

Опозиција тражи од председника Николаса Мадура да објасни како је државна каса аветињски празна, у Венецуели са богатијим налазиштима нафте од Саудијске Арабије. Пљуште критике на рачун погубне политике субвенција, уведене у време лидера Уга Чавеза.

"Ово је глас већине народа. Ако власти неће, онда ћемо ми донети промене. Имамо снагу, убеђење, дисциплину да то мирно урадимо", истиче опозициони посланик Мигел Пизаро.

Мадуро тражи оставку председника скупштине.

"Желим да ову битку добијем на изборима следеће године, мирно, гласовима грађана. Хулио Боргес, ти који си председник скупштине - ти си вођа овог пуча. Немој после да се жалиш када се будеш нашао пред законом", поручује председник Венецуеле Николас Мадуро.

До пре три године, Венецуела је имала издашне приходе од нафте, који су омогућили субвенције за храну, лекове, пад сиромаштва. Литар горива је 100 пута јефтинији од флаше минералне воде. После смрти Чавеза, сиромаштво и економски проблеми су се показали у пуном облику. Све је извеснији бег страног капитала, након што су власти јуче конфисковале фабрику америчком Џенерал моторсу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво