Бил Гејтс: Биотерористички напад би угрозио 30 милиона људи

Све је већа могућност да се у свету догоди биотерористички напад који би с лица земље могао да збрише 30 милиона људи, упозорио је најбогатији човек на свету Бил Гејтс, пренео је британски "Телеграф".

Разлог за све већу могућност оваквог напада лежи у томе што је, како је Гејтс навео, данас лакше него икада пре створити и проширити смртоносне патогене.

Оснивач "Мајкрософта" последњих месеци често у својим јавним наступима упозорава на чињеницу да би епидемија смртоносних респираторних вируса била опаснија чак и од нуклеарног напада.

Он, како се наводи, сматра да је сада важније него икада да се помогне државама у праћењу болести и спречавању глобалне трагедије.

"Биотероризам је много већи ризик од пандемије", рекао је Гејтс и додао како је напредак у биологији довео до тога да терористи могу лакше да створе болести попут смртоносних богиња.

"То би могло да изазове смрт 10 милиона људи, а тако много смрти не би изазвао ни трагичан догађај попут напада нуклеарним оружјем. Тако да је највећи ризик од природно проузроковане епидемије или намерно изазваног биотерористичког напада", казао је Гејтс и додао како би вирус који се брзо шири ваздухом могао у годину дана да убије и више од 30 милиона људи.

"Морамо озбиљно да размишљамо о тим ризицима", рекао је он.

Како је навео, данашња путовања људи по свету значе да би будуће епидемије могле да буду још смртоносније и од шпанског грипа 1919, од ког је тада умрло до 100 милиона људи.

"У следећих 20 година имаћемо епидемије много горе него што је била са вирусом еболе, или зика вирусом и постоји шанса да ће бити у облику грипа", рекао је Гејтс, нагласивши да "здравствена криза негде" значи "здравствену кризу свугде".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво