Бил Гејтс: Биотерористички напад би угрозио 30 милиона људи

Све је већа могућност да се у свету догоди биотерористички напад који би с лица земље могао да збрише 30 милиона људи, упозорио је најбогатији човек на свету Бил Гејтс, пренео је британски "Телеграф".

Разлог за све већу могућност оваквог напада лежи у томе што је, како је Гејтс навео, данас лакше него икада пре створити и проширити смртоносне патогене.

Оснивач "Мајкрософта" последњих месеци често у својим јавним наступима упозорава на чињеницу да би епидемија смртоносних респираторних вируса била опаснија чак и од нуклеарног напада.

Он, како се наводи, сматра да је сада важније него икада да се помогне државама у праћењу болести и спречавању глобалне трагедије.

"Биотероризам је много већи ризик од пандемије", рекао је Гејтс и додао како је напредак у биологији довео до тога да терористи могу лакше да створе болести попут смртоносних богиња.

"То би могло да изазове смрт 10 милиона људи, а тако много смрти не би изазвао ни трагичан догађај попут напада нуклеарним оружјем. Тако да је највећи ризик од природно проузроковане епидемије или намерно изазваног биотерористичког напада", казао је Гејтс и додао како би вирус који се брзо шири ваздухом могао у годину дана да убије и више од 30 милиона људи.

"Морамо озбиљно да размишљамо о тим ризицима", рекао је он.

Како је навео, данашња путовања људи по свету значе да би будуће епидемије могле да буду још смртоносније и од шпанског грипа 1919, од ког је тада умрло до 100 милиона људи.

"У следећих 20 година имаћемо епидемије много горе него што је била са вирусом еболе, или зика вирусом и постоји шанса да ће бити у облику грипа", рекао је Гејтс, нагласивши да "здравствена криза негде" значи "здравствену кризу свугде".

број коментара 7 пошаљи коментар
(четвртак, 20. апр 2017, 17:07)
mile BC [нерегистровани]

Da budem iskren

najvise se bojim takvih kao sto je on. Nikad mu dosta.

(четвртак, 20. апр 2017, 16:12)
anonymous [нерегистровани]

Je li to onaj Bil Gejts sto drzi predavanja sirom sveta o "depopulaciji" planete?

Gde bas on nadje da prica o pandemijama, bioteroristickim napadima i ostalim "sredstvima" za upravo to za sta se zalaze - za smanjenje stanovnistva na zemlji?

(четвртак, 20. апр 2017, 15:32)
anonymous [нерегистровани]

Strah me je da je bas on taj koji bi mogao

Strah me je da je bas on taj koji bi mogao sve da nas pobije kao pacove.

(четвртак, 20. апр 2017, 15:02)
bata [нерегистровани]

uradiće on to

Bolje bi mu bilo da se i dalje bavi kompjuterima

(четвртак, 20. апр 2017, 15:00)
milan [нерегистровани]

Bil Gejts

Pratim poštovanog gospodina Gejtsa skoro sav svoj
i njegov život i mogu reći da se i sam čudim, da do
takvog napada nije već davno došlo.

Nadam se da će merodajni u svetu shvatiti ozbiljno
njegovu poruku.

(четвртак, 20. апр 2017, 13:43)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Postavlja se pitanje ko moze da proizvede takav perfektan virus i cijem interesu bi on sluzio.Bili vrlo dobro zna odgovor na ovo pitanje.On je samo portparol iste interesne grupe.

(четвртак, 20. апр 2017, 12:12)
anonymous [нерегистровани]

Milioni

koliko miliona je vec ugrozeno gladju i nedostatkom pijace vode u samoj Africi? Ovi ljudi umiru svakodnevno, bez ikakvih uticaja sa strane, bombi, hemijskog oruzja, bio oruzja ili davljenja u morima...
Zasto samo pricaju o hipotetickim situacijama, a ne o stvarnim, o onima koje odnose deset ili sto puta vise zivota nego ikakav rat danasnjice?