Пољска објавила строго поверљива имена својих шпијуна

Пољски Институт памћења народа (ИПН) је, у настојању да обелодани јавности што већи број агената и сарадника бивше комунистичке државне безбедности преко новог списка одао тајну имена скоро 1.000 пољских шпијуна који су каријеру започели пре 1989. године, а њихови контакти у иностранству су активни и данас.

"То је велеиздаја. То сведочи о незрелости и о томе да Пољска много наредних година неће имати никакве обавештајне службе. Људи који би радо радили за Пољску плашиће се да ће се након извесног времена објавити и њихова имена. То не ради ниједна држава", рекао је за портал Виртуална Пољска бивши пољски социјалдемократски премијер Лешек Милер.

Институт који се у Пољској бави истрагом и документацијом злочина фашизма и комунизма над Пољацима до 1989. године обелоданио је ових дана до сада поверљиви списак шпијуна пољских обавештајних и контраобавештајних служби, који су каријеру започели макар дан пре 1989. године и пада гвоздене завесе, јавља данашња Газета виборча.

То је ИПН морао да учини на основу новог закона о раду тог Института, а од краја прошле године почео је да објављује документе, спискове и архивске материјале које су до сада све пољске владе, па и прва влада лидера странке Право и Правда Јарослава Качињског од 2005. до 2007. године, држале у трезору, као строго поверљиве, јер су у њима били и живи контакти и активни пољски агенти у иностранству.

"Довољно је да се напише једна сигнатура и цела пољска обавештајна служба је пред нама као на длану. Када је упишемо у претраживач Архива ИПН-а изађе нам 973 досијеа. Ту се налазе лични подаци шпијуна, њихова права имена, псеудоним под којим су радили и у иностранству у време Хладног рата, комунистичке Пољске и после пада комуниста", рекао је дневнику Газета виборча један од пољских обавештајаца под условом да остане анониман.

Међу пољским обавештајцима чија имена је ИПН одао онако узгред, објављујући сараднике и агенте пољских служби безбедности налази се рецимо и један од официра који је био анагжован у приступању Пољске НАТО-у а тренутно ради у централи НАТО-а.

Такође, како је проверила Газета виборча, из списка се види да је бивши шеф протокола Министарства иностраних послова Маријуш Казан, који је погинуо заједно са председником Пољске Лехом Качињским 2010. године у авионској несрећи у Смоленску био током свог службовања у ствари пољски шпијун а не дипломата.

Експерти упозоравају да након објављивања спсика стране обавештајне службе као од шале могу да открију контакте и сараднике пољске обавештајне службе међу својим грађанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи