Трампов саветник у Авганистану

Саветник за националну безбедност САД Херберт Рејмонд Мaкмастер састао се са авганистанским званичницима у главном граду те земље, Кабулу, у вези разговора о плановима администрације председника САД Доналда Трампа за војну акцију у Авганистану.

Мaкмастерова посета, прва је посета Трамповог високог званичника Авганистану, а догађа се само неколико дана након што су САД бациле "мајку свих бомби" на комплекс тунела на истоку Авганистана.

Мaкмастер се састао са председником Авганистана Ашрафон Ганијем и другим високим званичницима те земље како би разговарали о билатералним проблемима, безбедности, противтероризму, реформама и развоју, наводи се у саопштењу из председничке палате.

Мaкмастер је похвалио напоре против корупције и уверио Ганија да ће САД и даље подржавати и сарађивати са Авганистаном око бројних проблема, преноси Ројтерс.

Гани је рекао Мaкмастеру да је тероризам озбиљна претња за регион и свет, а да уколико се не предузму озбиљни кораци биће погођене генерације људи, наводи се у саопштењу.

На врху листе претњи авганистанској безбедности су нелегалне дроге и корпуција, саопштио је Гани званичницима у посети.

Авганистанска влада Талибане и Исламску државу назива терористима, а авганистанске снаге су се бориле да обуздају талибанске побуњенике након повлачења већине међународних трупа 2014. године.

На врхунцу 2011. године, САД су у Авганистану имали постављених 100.000 војника, док је сада присутно отприлике 9.000 војника који су ту због обуке и саветовања авганистанских снага.

САД су у четвртак бациле највећу конвенционалну бомбу икада искоришћену у борбеним дејствима, познату као "мајку свих бомби", на склоништа Исламске државе у провицији Нангахар на истоку Авганистана.

Министарство одбране Авганистана саопштило је да је број жртава 95, а да нема настрадалих цивила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара