Иран повећава производњу гаса из огромног подморског налазишта

Почеле нове етапе иранског развоја подводног гасног налазишта "Парс jуг", у Персијском заливу. Отварањем пет нових фаза у овом гасном налазишту ће омогућити Ирану да повећа своју гасну производњу и достигне производњу Катара, навели су ирански званичници.

Иран је саопштио да је повећао производњу из огромног подморског налазишта природног гаса за 540 милиона кубних метара на дан.

Према данашњим наводима иранских медија председник Хасан Рохани је назвао ово повећање производње "одскочном даском за ирански напредак".

Рохани је говорио на церемонији отварања неколико нових етапа развоја подводног гасног налазишта "Парс jуг", у Персијском заливу, које дели са суседним Катаром. Налазиште "Парс jуг највеће је налазиште природног гаса на свету.

Са овим повећањем иранска укупна производња гаса сада износи око 750 милиона кубних метара дневно. Иран за домаће потребе троши око 550 милиона кубних метара гаса дневно.

Отварањем пет нових фаза у овом гасном налазишту ће омогућити Ирану да повећа своју гасну производњу и достигне производњу Катара, навели су ирански званичници.

Ирански министар за нафту Бижан Намадар Занганех рекао је да су они усред санкција успели уз помоћ иранских инжењера и радника да развију једанаест фаза овог налазишта, које укупно има 21 фазу.

Иран има друге по величини резерве гаса на свету после Русије, а четврти је на свету по резервама нафте.

У новембру је француска компанија "Тотал" потписала предуговор вредан 4,8 милијарди долара за развој фазе 11 тог нафтног налазишта, али још чека "коначну одлуку" САД која се односи на Иран да би реализовала пројекат, преноси агенција Франс прес.

Закључком нуклеарног споразума између Ирана и великих сила у јулу 2015. омогућено је да се у јануару 2016. укине део међународних санкција против Ирана.

Међутим, доласком на власт америчког председника Доналда Трампа страхује се да би Вашингтон могао да заоштри политику према Техерану. САД су већ увеле нове санкције Ирану због његовог балистичког програма и стања с људским правима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво