Прослава Ускрса у свету

Православни и католички верници широм света данас су уједињени у прослави Ускрса.

Ускрс је обележен на најсветијим местима хришћанства у Јерусалиму и Витлејему. Велики број верника из разних земаља и оба календара окупио се у Цркви Христовог гроба у Јерусалиму.

Службу је предводио латински патријарх Јерусалима Пјербатиста Пицабела. Према хришчанском учењу, Христ је сахрањен и васкрснуо је на овом месту.

Ходочасници у цркви могу да виде само спољашњи део гроба, где је рестаурација завршена прошлог месеца. Свечано је било и у цркви рођења Христовог у Витлејему.

У највећем православном храму на свету, Храму Христа спаситеља у Мосви, патријарх московски и целе Русије Кирил, предводио је поноћну литургију. Богослужење је пратило више хиљада људи, међу којима руски председник и премијер, Владимир Путин и Дмитриј Медведев.

"Господ дотакне сваког ко се на овај дан његовог васкрсења сретне са вером'', поручио је патријарх Кирил.

Празник у Египту у сенци и страху од напада. Коптски папа Теодосије Други предводио је ускршњу службу у катедрали Св. Марка у Александрији, где су египатски хришћани на улазу прошли кроз строге безбедносне провере због недавних напада на две коптске цркве у том и граду Танти, у којима је погинуло више од 45 особа.

"Молимо се за мир у срцима и мислима", рекао је Теодосије Други, док је полиција кордонима блокирала путеве до катедрале.

Папа Фрања предводио је ускршњу мису пред десетинама хиљада верника на тргу Светог Петра у Ватикану.

Папа je позвао на окончање "ужаса и смрти" у Сирији на традиционалној ускршњој миси у Ватикану.

Изразио је наду да ће жртва Исуса Христа можда помоћи да се цивилном станвништву у Сирији пруже удобност и олакшање. 

Бројни туристи, верници и грађани Рима, похрлили су на трг украшен разнобојним пролећним цвећем, како би чули традиционалну папину ускршњу поруку "граду и свету" са централног балкона Базилике светог Петра, преноси агенција АП.

На ноћној свечаности у Базилици Светог Петра папа Фрања је осудио је свакодневно "разапињање људског достојанства" миграната, сиромашних и маргинализованих, кроз неправду и корупцију.

У Паризу, прослави Ускрса у коптској православној цркви присуствовао је конзервативни председнички кандидат Франсоа Фијон, у знак подршке египатским хришћанима. 

У верском парку у Буенос Ајресу организована је реинсценација Исусове пресуде, распећа у ваксрнућа. Поставка је привукла велики број посетилаца, а данас је преузела верско обележавање Ускрса за хиљаде верника који су дошли да овде прославе најсветији дан хришћанства. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара