Пресуда против Русије за масакр у Беслану, одлука неприхватљива за Москву

Европски суд правде тврди да је Русија направила озбиљне пропусте при предузимању мера за спречавање масакра у школи у Беслану 2004, када је погинуло више од 330 особа. Портпарол Кремља поручује да је за Русију "апсолутно неприхватљиво" да се сложи са формулацијом суда.

Иако су руске власти добиле информацију да се планира терористички напад, није предузето довољно мера како би се тај план осујетио, а нису ни појачане безбедносне мере у школи, наводи се у саопштењу Европског суда правде.

"Власти су располагале довољно јасним информацијама о планираном терористичком нападу у тој области, повезаним са образовном институцијом. Ипак, није довољно учињено да се спречи припрема тог напада и састанак терориста", наводи се у одлуци суда, преноси АФП.

Суд сматра да је "недовољно мера предузето да се они спрече да тог дана путују, да безбедност у школи није била повећана, а ни школа нити јавност нису били упозорени".

Суд у саопштењу наводи да је једногласно закључио да је прекршен члан 2. европске Конвенције о људским правима (право на живот) због тога што нису предузете превентивне мере, односно због коришћења прекомерне силе.

Гласањем 6-1 суд је утврдио да је Русија дужна да исплати скоро три милиона евра као накнаду подносиоцима тужбе, као и 88.000 евра за судске трошкове, преноси РИА. Тужбу су поднели представници 409 руских грађана.

Није постојало формално руковођење операцијом, што је довело до озбиљних грешака у доношењу одлука и координацији са другим инсистуцијама. 

Чеченски сепаратисти су првог дана нове школске године, 1. септембра 2004, улетели у школу у Беслану, отпочевши тродневну талачку кризу. У школи су држали више од 1.100 људи као таоце, међу којима је било око 800 деце.

Они су тражили повлачење руских трупа из Чеченије.

Том приликом је погинуло више од 330 особа, а међу њима 186 деце. 

Драма је окончана када су припадници руских безбедносних снага улетели у зграду. Преживели су тврдили да су безбедносне снаге примениле претерану употребу силе, наводи Би-Би-Си.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво