Немачкa, ухапшен исламиста осумњичен због експлозија у Дортмунду

Немачка полиција је ухапсила једног од двојице осумњичених који се терете за синоћње експлозије у Дортмунду, саопштило је Федерално тужилаштво. У писму које је пронађено на месту напада тражи се повлачење немачких авиона из Турске и затварање америчке ваздухопловне базе Рамштајн у Немачкој.

Три експлозије догодиле су се у близини аутобуса фудбалера Борусије Дортмунд, а није било тежих последица јер аутобус има блиндирана стакла.

Главна тужитељка Фрауке Келер потврдила је да се истражује могућа "терористичка веза", пренео је АФП.

"Два осумњичена из исламистичког спектра налазе се у фокусу истраге. Станови обојице су претресени и један од њих је задржан у притвору", навела је Келерова.

Келерова је навела да писмо пронађено на месту напада на аутобус, који је превозио играче фудбалског клуба Борусија Дортмунд, сугерише да је напад повезан са исламистичким екстремистичким мотивом.

Келерова је додала да је у писму тражено повлачење немачких авиона у оквиру извиђачке мисије "Торнадо" из Турске, која делује у склопу међународне коалиције која се бори против Исламске државе и затварање америчке ваздухопловне базе Рамштајн у Немачкој.

Према њеним речима, немачке власти још процењују да ли је писмо кредибилно.

Навела је да власти "озбиљно сумњају" у другу поруку о преузимању одговорности објављену на једном антифашистичком интернет порталу у ком се тврди да је напад изведен у знак одмазде због "благог става" клуба према неонацистичким и расистичким навијачима.

Агенција АП напомиње да федерално тужилаштво обично преузима случајеве који се сматрају озбиљним, укључујући и оне за које се сумња да су терористички мотивисани.

Претходно је полиција објавила да истражује могућу "исламску везу" поводом напада, пошто је на месту напада пронађено писмо у ком се помиње напад на божићном вашару у Берлину.

Портпаролка полиције Нина Фогт рекла је за ТВ станицу ЗДФ да "истрага мора да се креће у свим правцима".

Министар унутрашњих послова Северне Рајне-Вестфалије Ралф Јегер рекао је раније да писмо у коме се преузима одговорност за експлозије у близини аутобуса фудбалског клуба Борусија Дортмунд, у којима је један играч повређен – "неуобичајено".

Јегер је изјавио новинарима да је полиција поново предузела додатне мере безбедности у Дортмунду, где Борусија и Монако играју одложен меч у Лиги шампиона.

Немачки медији пишу да је избегнута већа трагедија захваљујући непробојном стаклу на клупском аутобусу фудбалера Борусије поред којег су, док се кретао, експлодирале три бомбе.

Аутобус је оштећен на два места, али је упркос експлозијама поломљено само једно стакло, истиче Велт.

Шпигел наводи, позивајући се на безбедносне кругове, да се ради о циљаним нападима на аутобус.

Експлозив је био сакривен у жбуњу поред пута којим се кретао аутобус са фудбалерима.

Они су после експлозије враћени у хотел.

Приликом експлозије повређен је играч "милионера" Марк Бартра. Он је ноћас оперисан због повреде руке и шаке. Jедан полицајац који је био у пратњи аутобуса на мотоциклу био је у стању шока.

Аутобус се кретао ка стадиону клуба, где су фудбалери Борусије требало да одиграју утакмицу Лиге шампиона против Монака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво