Одмазда и "велика вероватноћа"

Ко је извео напад нервним гасом на становнике Хан Шејхуна? Водећи западни политичари као да знају одговор, мада га сматрају само "врло вероватним".

Британски министар спољних послова Борис Џонсон, из протеста због руске политике у Сирији, отказао је своју посету Москви која је била планирана за 10. април.

Он је изјавио да се после најновијих догађаја у Сирији "ситуација за њега из темеља променила", те да се сада концентрише на саветовање са САД око министарског састанка Г-7 у Италији.

Истовремено је критиковао руско руководство због подршке сиријском председнику Башару ел Асаду после напада нервним гасом у месту Хан Шејхуну.

Као ни већина других високих политичара Запада са председником САД Доналдом Трампом на челу, ни Џонсон не сумња да је тај напад био дело јединица сиријске владе. На исти начин Џонсон је подржао и то што је америчка војска ракетирала ваздухопловну базу за коју Вашингтон тврди да је била полазиште напада нервним гасом у којем је убијено 84 људи.

Москва је на Џонсонов потез реаговала са неразумевањем. "Имамо утисак да западне земље живе у некој специјалној стварности: најпре покушавају да једнострано кују заједничке планове, а онда их опет једнострано мењају – и измишљају апсурдне разлоге за то", рекла је за агенцију Тас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Захарова је критиковала непостојање јасне спољнополитчке стратегије америчке владе: "Ако је нешто у САД предвидљиво, онда је то непредвидљивост њихове спољне политике". Кремљ је напад САД у Сирији назвао "нападом на суверену државу" и повредом међународног права.

Напад није покривен међународним правом

Влада у Берлину то не види тако. Канцеларка Ангела Меркел (ЦДУ) после ракетног напада САД у Сирији саопштила је, заједно са француским председником Франсоа Оландом, да сиријски председник Башар ел Асад "сноси искључиву одговорност за овај развој догађаја", те да "његова поновна употреба хемијског оружја и његови злочини против сопственог народа траже санкционисање".

А министар спољних послова Зигмар Габријел (СПД) за време боравка у Малију рекао је: "То што су САД реаговале нападом на Асадове војне структуре, од којих потиче овај ужасан ратни злочин, може се разумети".

Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен сложила се у једној телевизијској дискусији да се напад војске САД "може разумети" као "хитац упозорења" на позадини злочина за који је "врло вероватно" одговоран сиријски диктатор Асад. Акцију САД Фон дер Лајенова поздравила је позивајући се на 7. поглавље Повеље Уједињених нација. Јер то што је извео председник САД Трамп за њу спада у тамо описане "робусне мере". Том исказу се супротставио портпарол странке Левица за спољнополитичка питања Јан ван Акен, приметивши да министарка сугерише да је напад покривен међународним правом – што није случај. Зато је он њу оптужио да "наводи јавност на погрешне закључке".

Шта су чињенице?

Поводом актуелних догађаја у Сирији, огласио се и стручњак за Блиски исток Михаел Лидерс, некадашњи уредник недељника Цајт за теме са тог подручја и саветник Министарства унутрашњих послова Немачке за питања Блиског истока и арапског света.

Он је рекао да је напад нервним гасом изведен "под туђом заставом", односно, да је подметнут Асадовој влади, и да је врло вероватно да је Турска испоручила нервни гас терористима групе Ел Нусра, тако да су терористи могли да га употребе како би навели светску јавност да је реч о Асадовом злочину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво