Јуришна група бродова САД кренула ка Корејском полуострву

Америчка морнарица саопштила је да је ка Корејском полуострву послала јуришну групу бродова на челу са носачем авиона, чиме показује снагу у супростављању програму нуклеарног наоружања Северне Кореје.

Овај потез ће подићи напетости у региону, а уследио је убрзо након америчког ракетног напада у Сирији, који многи тумаче као упозорење Пјонгјангу због његовог одбијања да одустане од нуклеарних амбиција, констатује АФП.

"Америчка Пацифичка команда наложила је да јуришна група 'Карл Винсон' крене ка северу, као меру опреза у циљу одржавања спремности и присуства у западном Пацифику", изјавио је командант Дејв Бенам, портпарол америчке Пацифичке команде.

Бенам је француској агенцији рекао да је "Северна Кореја и даље претња број један у том региону због свог безобзирног, неодговорног и дестабилизујућег програма ракетних проба и тежњи ка нуклеарним оружаним капацитетима".

Јуришна група, чији је првобити задатак био везан за луке у Аустралији, кренула је из Сингапура ка западном Пацифику.

Пјонгјанг настоји да развије ракету дугог домета која може да погоди америчко копно нуклеарном бојевом главом и до сада је извео пет нуклеарних проба, од којих две прошле године.

Аналаизе сателитских снимака наговештавају да Северна Кореја можда припрема и шесту пробу, док амерички обавештајни званичници упозоравају на могућност да Пјонгјангу треба мање од две године да развије нуклеарну бојеву главу која би могла да досегне континентални део САД.

Северна Кореја је, иначе, јуче осудила напад САД изведене у петак на ваздухопловну војну базу у Сирији као акт "недопустиве агресије" који је "по милионити пут" оправдао тежње Пјонгјанга ка веродостојном нуклеарном одвраћању.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије