Путин: Напад у Сирији агресија против суверене земље

Руски председник Владимир Путин верује да амерички напад на сиријска војна постројења представља агресију против суверене земље, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Москва тражи хитан састанак Савета безбедности УН.

Руски председник Путин америчке ударе против Сирије сматра агресијом против суверене земље којом се крше норме међународног права, под измишљеним изговором, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси ТАС.

Путин верује да амерички напади представљају озбиљну препреку за стварање међународне коалиције за борбу против тероризма.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је да су амерички напади на циљеве у централном делу Сирије акт агресије и да подсећају на ситуацију у Ираку 2003. године.

Лавров, који борави у посети Узбекистану, осудио је нападе, називајући их кршењем међународног права, пренела је руска агенција Тас.

Навео је да је један руски војник повређен, али да нема података да је неко од припадника руских снага погинуо у нападима.

Шеф руске дипломатије рекао је да ће Москва захтевати истину о догађајима у сиријској провинцији Идлиб.

Председавајући Комитета за међународне послове руског парламента Константин Косачев рекао је да је коалиција Русије са САД по питању сиријске кризе доведена у питање након што је Вашингтон извршио ракетне нападе на ваздушну базу Шајрат, објавио је Интерфакс, преноси Ројтерс.

Косачев је оценио да су напади изведени са намером да се "помоћу барута одштампа већ припремљена пресуда везана за одговорност сиријског председника Башара ел Асада за хемијски напад у Идлибу". 

Русија ће тражити хитан састанак Савета безбедности УН, рекао је председник Одбора за одбрану и безбедност Савета федерације Русије Виктор Озеров, и додао да би амерички ваздушни напади могли да угрозе напоре у борби против тероризма, преноси агенција РИА.

"Овај напад може се гледати као акт агресије САД против нације УН", рекао је Озеров, преноси Ројтерс.

Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков најавио је да ће систем сиријске противваздухопловне одбране бити ускоро ојачан како би се заштитили најважнији инфраструктурни објекти.

"У блиској будућности биће предузете мере како би се заштитили најслабији објекти сиријске инфраструктуре, ојачала и подигла ефикасност сиријске противваздухопловне одбране", рекао је Конашенков, преноси Тас.

Истовремено, Боливија је затражила да СБ УН данас одржи консултације иза затворених врата након ракетних напада у Сирији, рекао је високо позиционирани дипломата Савета безбедности УН.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи