Осумњичени за напад у руском метроу из Киргизије, расте број жртава

Двадесетдвогодишњи држављанин Киргизије Акбарџон Џалилов осумњичен је да је извео бомбашки напад на станици метроа у Санкт Петербургу. Руска министарка здравља саопштила је да је број жртава порастао на 14, преносе "РИА Новости". Нико још није преузео одговорност за напад који је наишао на осуде из света.

Бомбаш-самоубица који је извео напад на станици метроа у Санкт Петербургу пореклом је из Киргизије, потврдиле су безбедносне службе те централноазијске земље.

"Бомбаш-самоубица у метроу у Санкт Петербургу је држављанин Киргизије Акбарјон Џалилов, рођен 1995", рекао је за Франс прес портпарол киргиских безбедносних служби и додао да је могуће да је нападач добио руско држављанство.

Најновији биланс показује да је 14 особа погинуло. Руска министарка за здравље Вероника Скворцова рекла је да је после експлозије хоспитализованo 49 особа, а 13 је већ напустило болнице.

Како је прецизирала, неки пацијенти имају унутрашње повреде, повреде главе, поломљене и ампутиране екстремитете, као и опекотине. 

Додала је да сви имају баротрауму, односно повреде изазване разликом у притиску, преноси Тас.

Многи повређени живот дугују машиновођи који није зауставио воз у тренутку екплозије, већ је оштећену композицију довезао до следеће станице, где су путници брзо евакуисани.

"У тренутку експлозије нисам имао времена за размишљање. Радио сам свој посао. Није било панике. Када су се отворила врата вагона, путници су стајали, нису јурнули из вагона", прича машиновођа Александер Каверин.

Четворо рањених је у критичном стању.

"Сећам се блеска, затим мрака и тешког мириса хемикалије. Воз је наставио до следеће станице, где су путници изашли", прича повређена путница.

Руски медији су раније пренели да се верује да је осумњичени нападач на станицу метроа у Санкт Петербургу пореклом из централне Азије и да је био повезан са радикалним исламистичким групама.

Руска агенција Интерфакс навела је раније, позивајући се на неименованог полицијског званичника, да истражитељи верују да је осумњичени 23-годишњи мушкарац који потиче из бивших совјетских области у централној Азији носио експлозивну направу у ранцу, на шта указују докази пронађени на месту експлозије. 

У саопштењу Руског истражног комитета, наводи се да је утврђено да је експлозивну направу могла да активира особа чији су делови тела откривени у возу, преноси АФП.

Агенција Тас, позивајући се на неименовани извор, наводи да је бомбаш-самоубица прелиминарно идентификован и да је "заиста пореклом из централне Азије и повезан са сиријским милитантима".

Неидентификована направа експлодирала је око 14 часова по московском времену јуче у станици подземне железнице Техлолошки институт у Санкт Петербургу, када је воз кретао из станице. Руски истражни одбор је описао експлозију као терористички напад, али се разматрају и друге могуће верзије догађаја.

Како се наводи, полиција мисли да је исти човек, а не други осумњичени како се првобитно веровало, поставио другу бомбу на станици метроа, која је нађена и деактивирана пре него што је експлодирала.

Киргистанске службе безбедности сарађују са руским истражитељима. Безбедност је појачана у целој Русији, посебно у московском метроу који је више пута био мета терориста, углавном повезаних са исламистима у Чеченији, где је руска војска два пута ратовала против сепаратиста.

Светски медији оцењују да би и руска политика у Сирији могла да буде мотив напада.

"Цинично је то што медији овај напад сматрају осветом за руско ангажовање у Сирији. Ова трагедија потврђује важност заједничког деловања против глобалног тероризма", каже Лавров.

"За тероризам не постоје границе, националност и оправдање", напомиње министар спољних послова Киргизије Ерлан Абдилдаев.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао је да је експлозија у Санкт Петербургу показала да је неопходно удружено деловање против глобалног тероризма.

"Ова трагедија још једном показује важност појачавања напора да се бори против овог зла", рекао је Лавров, пренео је Ројтерс.

Присуство председника Русије Владимира Путина у Санкт Петербургу у време када је извршен напад је "вредно помена", саопштио је Кремљ. Путин је у Санкт Петербургу био домаћин председнику Белорусије.

Према речима порпарола Кремља Дмитрија Пескова, такви напади у Русији представљају изазов за сваког руског грађанина, укључујући и председника, пренео је Ројтерс.

"Сви, нажалост, знају да ниједна земља на свету није имуна на тероризам, али да то не значи да напори против те ружне пошасти треба да буду смањени", рекао је Песков, пренео је Тас.

Експлозија се догодила у време када се Путин налазио у Санкт Петербургу, његовом родном месту.

Путин је синоћ посетио место напада и положио цвеће за погинуле. Руске телевизије су пренеле снимке Путина како полаже цвеће близу улаза у станицу Технолошког института. Путин је после тога ушао у возило и није се обраћао медијима.

Раније је Путин изјавио да полиција и обавештајне службе раде на томе да формирају пуну слику тога што се десило и обећао да ће помоћи жртвама напада и њиховим породицама.

Нико још није преузео одговорност за напад који је наишао на осуде из света.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи