Терористички напад у Санкт Петербургу: 11 мртвих и десетине повређене, потерница за две особе

Једанаест особа је погинуло а 45 је повређено у експлозији у метроу у Санкт Петербургу, показују последњи званични подаци. Представник тужилаштва рекао да је у питању терористички напад. Пронађена још једна бомба на другој станици метроа у граду. Расписана потерница за две особе, а ниво безбедности је подигнут у целој земљи. Владимир Путин у контакту са службама безбедности. Од сутра три дана жалости.

22.40 – Пронађени докази указују на то да је нападач био повезан са радикалном исламистичком групом која је забрањена у Русији, каже извор близак истрази. Реч је о бомбашу-самоубици, преноси Интерфакс.

22.20 – Број погинулих повећан на 11, саопштио Антитерористички комитет.

18.45 – Расписана потерница за две особе, јавља Интерфакс.  

17.55 – Портал Фонтанка објавио фотографију особе за којом полиција трага, преноси Ројтерс. Власти прогласиле три дана жалости.

16.55 – Руска министарка здравља Вероника Скворцова саопштила је да је погинуло 10 особа, а да је повређено 47.

16.40 – На камерама за надзор је уочена особа осумњичена за експлозију, јавља Интерфакс позивајући се на своје изворе. 

16.30 – Пронађена још једна експлозивна направа на другој станици метроа у Санкт Петербургу и она је осигурана, јавља РТ. Подигнут ниво безбедности и у Москви.

16.05 – Руски национални антитерористички комитет је саопштио да је погинуло девет особа, а да је повређено укупно 20.

15.50 – Представник руског државног тужилаштва Александар Куреној окарактерисао је инцидент у изјави за ТВ Русија 24 као терористички напад, преноси портал Лента.

15.10 – Тужилаштво је покренуло истрагу о узроку експлозије. Уведене додатне мере обезбеђења на аеродрому "Пулково". 

14.50Интерфакс јавља да је повређено око 50 особа.

14.35 – Председник Русије Владимир Путин изјавио је саучешће породицама настрадалих. Навео је да још није јасно шта се догодило и да је у контакту са службама безбедности. Како је рекао, разматрају се све опције, укључујући и тероризам.

14.30Спутњик преноси да међу рањенима има деце.

14.20 – Управа метроа навела да је примила извештаје о експлозији унутар једног вагона и да је могуће да је реч о импровизованој експлозивној направи.

14.15 – Најмање десет особа погинуло је у експлозији, јавља Ројтерс позивајући се на агенцију Тас

Неки медији су прво јавили да су се догодиле две експлозије, али су званичници навели да је била једна. Председник Владимир Путин је информисан о инциденту.

Током дана појављивали су се различити подаци о броју погинулих и повређених, а према последњим подацима, у експлозији је погинуло 11 особа, а 45 је повређено, преноси Тас.

"Према подацима, 11 особа је погинуло, а 45 хоспитализовано", рекао је представник Информационог центра државног антитерористичког Комитета.

Претходну информацију о 10 погинулих и 47 повређених особа изнела је руска министарка здравља Вероника Скворцова, која је рекла да је седам особа погинуло на лицу места, а један мушкарац на путу ка болници.

"Oд 47 повређених, тридесет девет особа је пребачено у болницу. Двоје од њих је умрло, шест је у критичном стању. Остали су у умерено тешком стању, рекла је раније Скворцова, пренле су руске Вести.

У међувремену, руске власти издале су потернице за две особе које су осумњичене за планирање напада, рекао је Интерфаксу извор близак истрази.

Једна од њих осумњичена је за постављање експлозива у вагону метроа, а друга за остављање бомбе на самој станици метроа, рекао је тај извор.

Портпаролка руског истражног комитета Светлана Петренко изјавила је да чланови тог комитета испитују све околности експлозије, као и да специјални тим искусних истражитеља и форензичара сакупља све делове материјала нађене на лицу места и испитује све сведоке, преноси Тас.

Како је навела Петренко, према прелиминарним резултатима, возач је исправно поступио јер није зауставио воз, већ је наставио да вози ка следећој станици, што је омогућило правилну евакуацију и пружање помоћи повређенима.

Објављена фотографија једног осумњиченог

Владимир Путин је у првом обраћању после експлозије рекао да је у контакту са службама безбедности и да још није јасно шта се догодило. Како је рекао, разматрају се све опције, укључујући тероризам.

У међувремену је представник Руског државног тужилаштва рекао за канал ТВ Русија 24 да је реч о терористичком нападу. На сигурносним камерама у метроу уочена је особа која је осумњичена за експлозију, јавио је Интерфакс.

Руски портал Фонтанка објавио је фотографију на којој је, како тврде, осумњичени – средовечни мушкарац са брадом и црним шеширом. Фонтанка наводи да је та особа ушла у станицу метроа 20 минута пре него што је дошло до експлозије.

Након експлозије на лице места је стигло осам амбулантних кола, а спасилачке службе су повређене евакуисале и хеликоптерима.

Званичних података нема, али Интерфакс јавља, позивајући се на своје изворе, да је експлозија изазвана импровизованим уређајем који је садржао шрапнел.

Инцидент се највероватније догодио у тунелу, између две станице метроа, а сумња се да је направа била постављена у врата вагона.

Према тврдњама очевидаца, осумњичени мушкарац је унео ташну и оставио је код врата вагона, а потом на силу изашао из метроа.

Метро је у прекиду, а станице су затворене. У међувремену је антитерористички комитет саопштио да је пронађена још једна бомба на другој метро станици. Она је била остављена у коферу и "осигурана је".

Подигнут је степен безбедности у целом граду, као и у Москви. Након овог напада, и мере безбедности су појачане и на станицама градског превоза у Паризу, преноси Ројтерс.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво