Јерменија, владајућа партија победила на парламентарним изборима

На парламентарним изборима који су у недељу одржани у Јерменији победила је владајућа Републиканска партија председника Сержа Саргсјана, показују званични резултати Централне изборне комисије у тој земљи.

Према резултатима 99,9 одсто пребројаних гласова, ова партија је освојила 49,15 одсто гласова, док је опозициона Царукјан алијанса добила 27,37 одсто, преноси АФП.

Партија Дашанкцутјун која је лојална влади освојила је 7,78 процената гласова што је довољно да уђе у парламент.

Излазност бирача, према наводима изборне комисије, износила је 60,86 одсто.

Према речима портпарола Републиканске партије Едуарда Шармазанова, ова партија има шансе да формира нову владу.

Лидер опозиционе Царукјан алијансе Ховсеп Куршудијан изјавио је за АФП да је ова коалиција забележила велики број неправилности на бирачким местима.

Ово су први парламентарни избори у Јерменији откако је ова бивша чланица Совјетског Савеза изменила устав како би проширила овлашћења парламента и премијера.

Критичари виде измене устава као део Саргсјанових напора да задржи контролу над земљом након што се 2018. повуче са функције због истека мандата, а уколико његова партија контролише парламент, могао би да буде именован за премијера када оде са места председника.

Међутим, 62-годишњи Саргсјан, који је на челу Јерменије од 2008, одбацио је такве тврдње, описавши уставне измене одобрене на референдуму 2015. као кораке ка јачању демократије.

"Поставили смо себи задатак да учинимо одлучан корак ка развоју демократије у европском стилу и јачању демократских институција", рекао је Саргасјан.

Уставне измене, које треба да ступе на снагу по окончању Саргсјановог мандата, предвиђају претежно симболична овлашћења председника земље, кога ће од сада бирати парламент, а не народ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се